Tehnologija

SAD uvele ograničenja na izvoz čipova Nvidia pojedinim zemljama Bliskog istoka

Komentari

Autor: Tanjug

30/08/2023

-

22:30

SAD uvele ograničenja na izvoz čipova Nvidia pojedinim zemljama Bliskog istoka
SAD uvele ograničenja na izvoz čipova Nvidia pojedinim zemljama Bliskog istoka - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vlada SAD uvela je ograničenja na izvoz pojedinih čipova kompanije Nvidia za rad sa veštačkom inteligencijom u neke zemlje na Bliskom istoku, saopšteno je iz te kompanije.

''Tokom drugog kvartala fiskalne 2024. godine, Vlada SAD nas je obavestila o dodatnim zahtevima za licenciranje za podskup proizvoda A100 i H100 namenjenih određenim kupcima i regionima, uključujući neke zemlje na Bliskom istoku“, navodi se u saopštenju kompanije, ali nije precizirano o kojim zemljama je reč, prenosi Rojters.

Kompanija je najveći deo prodaje u vrednosti od 13,5 milijardi dolara u poslednjem fiskalnom kvartalu završenom 30. jula ostvarila iz SAD, Kine i Tajvana, pri čemu oko 13,9 odsto profita dolazi iz svih ostalih zemalja zajedno.

Pre oko godinu dana, iz Nvidije je saopšteno da su američki zvaničnici tražili da prestane sa izvozom tih računarskih čipova za rad sa veštačkom inteligencijom u Kinu, što je protumačeno kao potencijalno usporavanje sposobnosti kineskih firmi da obavljaju napredne poslove poput prepoznavanja slika.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin