Zdravlje

Mladi sve češće oboljevaju od raka: Globalna statistika i podaci onkologa ukazuju na zabrinjavajući trend

Komentari

Autor: Fonet

17/03/2024

-

19:55

Mladi sve češće oboljevaju od raka: Globalna statistika i podaci onkologa ukazuju na zabrinjavajući trend
Kardiologija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Globalna statistika i podaci onkologa i naučnika širom sveta ukazuju na zabrinjavajući trend porasta obolevanja od malignih bolesti kod mlađih osoba starosti između 35 i 50 godina.

Modeli urađeni na osnovu raspoloživih podataka ukazuju da različite vrste raka, koje su nekada bile svojstvene populaciji starijoj od 60 godina, sve češće ugrožavaju mlađe osobe, kao i da će se u periodu od 2019. do 2030. godine broj obolelih od kancera u toj starosnoj grupi povećati za čitavih 30 procenata, otkriva novo istraživanje Global kancer observatori (GLOBOCAN), prenosi naučni časopis Nejčr.

Ističe se da naučnici nisu uspeli da pronađu jasne uzroke za ovakav trend. Preterana gojaznost, uživanje u duvanu, konzumiranje procesirane hrane ili neefikasna zdravstvena kontrola i preventiva nisu razlozi ovako drastičnog povećanja bolesti kod mlađih osoba, ističe gastroenterolog Sonia Kapfer i dodaje da se uzroci ovog zabrinjavajućeg trenda moraju tražiti u nizu za sada nejasnih faktora i okolnosti, uključujući i genetsku predispoziciju.

Ovo istraživanje ukazuje da je na globalnom nivou učešce bolesti kancera kod mlađih od 50 godina i dalje relativno skromno, ali da se godinama konstantno povećava. Podaci pokazuju da se broj mladih koji su bolovali od raka u period od 1990. do 2019. godine povećao za 28 procenata i da je smrtnost od te bolesti u porastu.

Najčešći je rak probavnih organ

U ovom segmentu globalne populacije najčešći je rak probavnih organa, a oštar porast zabeležen je naročito kod kolorektalnog kancera, raka pankreasa i stomaka.

U Sjedinjenim Američkim Drzavama, gde se vodi rigorozna statistika o broju slučajeva i trendu porasta ove bolesti, od 1990. godine kod osoba mlađih od 50 godina beleži se porast raka materice za dva procenta godišnje, a zasebni podaci od 2016. do 2019. godine beleže porast raka dojke kod mladih za 3,8 odsto godišnje.

Ističe se da je trend širenja ove bolesti veći kod mladih žena nego kod muškaraca, uz naznaku da su ovakva kretanja najmanje izražena kod belaca, a nešto više kod hispanaca, crnaca i Indijanaca.

Prema raspoloživim globalnim statističkim podacima, najveća stopa kancera na svetu je u Danskoj, gde je na 100.000 stanovnika zabelezeno 335 slučajeva različitih vrsta raka, a slede Irska, Belgija, Mađarska, Francuska, Holandija, Australija, Norveška i Slovenija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin