Zdravlje

Efikasnost vakcina protiv korone šest meseci posle druge doze - šta su pokazala istraživanja

Komentari

Autor: Tara Tomović

23/09/2021

-

21:41

Efikasnost vakcina protiv korone šest meseci posle druge doze - šta su pokazala istraživanja
Efikasnost vakcina protiv korone šest meseci posle druge doze - šta su pokazala istraživanja - Copyright AP Photo/Pavel Golovkin; Alberto Pezzali; Darko Vojinovic; Matt Rourke; Mark Schiefelbein

veličina teksta

Aa Aa

Do sada se tek nekoliko država, ali i timova stručnjaka bavilo pitanjem efikasnosti vakcina posle pet do šest meseci od primanja druge doze i te studije pokazale su različite stepene efikasnosti kod različitih vakcina.

Tako je, na primer, vakcina kompanije Sinofarm zabeležila je najveći pad u broju antitela pet meseci nakon druge doze, ali je studija pokazala i da su ta antitela skočila za 7,2 puta više nakon primanja treće.

 

S druge strane, nedavna studija u Argentini pak, pokazuje da Sputnjik V beleži otpornost na nove varijante i šest meseci nakon druge doze zbog tzv. sazrevanja antitela.

Efikasnost vakcina Fajzer/Biontek i AstraZeneka takođe opada nakon pet meseci, za u proseku 10 do 15 odsto.

Sinofarm

Treća doza Sinofarmove vakcine protiv kovida 19 dovodi do povećanja nivoa antitela, koji opada mesecima nakon druge doze, pokazala je kineska studija malog obima Univerziteta u Guangdžouu. Takođe je dokazano da je treća doza podstakla ćelijski odgovor na koronavirus.

Studija objavljena na portalu medrxiv.org, koja tek treba da bude podvrgnuta stručnoj recenziji, dolazi u trenutku kada Kina počinje da daje treću dozu vakcine protiv kovida visokorizičnim pripadnicima populacije, dok su istovremeno zastupljene zabrinutosti da bi opadajući nivo antitela vremenom mogao da znači i slabiju zaštitu od virusa.

Vakcina kompanije Sinofarm je među vodećim kineskim vakcinama, a takođe se masovno koristi u Srbiji, ali i zemljama kao što su Ujedinjeni Arapski Emirati, Peru i Kambodža.

Prema analizi uzoraka uzetih od vakcinisanih zdravstvenih radnika otprilike pet meseci nakon druge doze Sinofarma, prosečna koncentracija neutralizujućih antitela protiv virusa pala je za 70 odsto u odnosu na nivo koji je viđen četiri nedelje nakon primanja druge doze.

Tanjug/AP/Darko Vojinović

 

Međutim, nedelju dana nakon treće doze, koncentracija antitela porasla je za 7,2 puta u poređenju sa nivoom koji je viđen pet meseci nakon druge doze, rekli su medijima istraživači iz bolnice pri Univerzitetu Sun Iat-sen (Guangdžou).

Studija o vakcini BBIBP-CorV nije imala za cilj da istraži kako bi promene koncentracije antitela mogle da utiču na efikasnost vakcine, niti kako pojačana antitela deluju protiv varijanti virusa. Nekoliko drugih vakcina takođe je pokazalo opadanje nivoa antitela tokom vremena, a njihovi tvroci su koristili takve podatke kako bi istraživali učinak treće doze.

"I humoralni, i ćelijski odgovor indukovani su trećom dozom snažno i brzo", rekli su istraživači, dodajući da bi ćelijski odgovori mogli biti ključni za trajnu zaštitu.

Ali, dva stručnjaka izvan studije rekli su da bi implikacije ćelijskih očitavanja mogle biti ograničene, delimično i zbog toga što ostaje nejasno kako odgovori posredovani T-ćelijama koreliraju sa zaštitom koju vakcina pruža.

Fajzer/Biontek

Nova studija Kings koledža u Londonu otkriva da je vakcina protiv kovida 19 kompanije Fajzer/Biontek manje efikasna šest meseci nakon apliciranja druge doze.

Istraživači su analizirali podatke o testiranju na kovid 19 i otkrili da efikasnost vakcine pada sa 88 odsto na 77 odsto nakon pet do šest meseci. Nije utvrđeno da li je manja efikasnost dovela do povećanja hospitalizacija ili smrtnih ishoda.

Istraživanje koje je objavljeno prošle nedelje obuhvatilo je 1,2 miliona učesnika koji su primili vakcine Fajzer/Biontek ili Astrazeneka. Više od 400.000 učesnika u studiji vakcinisano je Fajzerom do 3. jula.

Tanjug AP/Vincent Thian

 

Kompanija ZOE koja se bavi prikupljanjem zdravstvenih podataka napravila je aplikaciju koja traži od od korisnika da svakodnevno izveštavaju o tome da li su bolesni, o simptomima i pozitivnosti na virus.

Koristeći podatke prikupljene iz aplikacije i testiranja na kovid, istraživači su utvrdili da je mesec dana nakon vakcinacije cepivo bilo 88 odsto efikasno. Ta brojka je pala na 74 odsto nakon pet do šest meseci.

Nalazi se podudaraju sa studijom koju su u sredu objavili Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u kojoj su istraživači otkrili da su vakcine Fajzer/Biontek i Moderna bile 66 odsto efikasne protiv delta soja, a prethodno 91 odsto efikasne protiv drugih sojeva, nagoveštavajući ili smanjenje efikasnosti vakcina ili retku sposobnost virusa da izazove prodor i pored vakcine.

AstraZeneka

Što se tiče vakcine AstraZeneka, nakon četiri meseca efikanost je pala sa 77 na 67 odsto, podaci su pređašnje pomenutog istraživanja kompanije ZOE i Kings koledža u Londonu.

Međutim, odvojena britanska studija otkrila je prošle nedelje da zaštita od vakcina Fajzer/Biontek ili Astrazeneka protiv, sada već dominantne delta varijante, slabi u roku od tri meseca. Studija Univerziteta Oksford tada je otkrila da je 90 dana nakon druge doze Fajzera ili AstraZeneke efikasnost u sprečavanju infekcije pala na 75, odnosno 61 odsto.

Sputnjik V

Uprkos tome što je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) obustavila proces odobravanja ruske vakcine zbog zabrinutosti da "proizvodni proces ne zadovoljava potrebne standarde", nedavna studija u Argentini pokazuje "privremeno povećanje potencijalna i širine neutralizujućih antitela do šest meseci nakon primanja druge doze".

Studija iz Argentine, koja još nije recenzirana, imala je za cilj da ispita longitudinalne odgovore antitela i sposobnost neutralisanja virusa na varijante koje izazivaju zabrinutots (alfa, beta, gama i delta) i one od interesovanja (lambda) kod dobrovoljaca do šest meseci nakon primanja druge doze u ovoj zemlji.

Korišćena je zbirka od 1.800 uzoraka seruma dobijenih između januara i avgusta 2021. godine. Analiza pokazuje da iako nivoi Igg anatitela značajno opadaju tokom vremena, neutralizujuća moć raste u roku od četiri meseca od vakcinacije, što ukazuje na to da dolazi do sazrevanja antieela.

Tanjug AP/Erika Durcova

 

Ovo povećanje je bilo evidentnije kod beta i gama soja, koji su pokazali najveću sklonost "bežanju" od neutralizacije. Zapažanja sugerišu da se zaštita povećava tokom šest meseci nakon vakcinacije kao posledica sazrevanja anteitela, što rezultira boljem potencijalu antitela na virusne mutacije.

Osim toga, na svom zvaničnom nalogu na Tviteru, Sputnjik je u sredu takođe objavio da je vakcina pokazala 97,2 odsto efikasnosti tokom kampanje vakcinacije u Belorusiji. Međutim, SZO i EMA rekli su da još čekaju potpune podatke proizvođača vakcine kako bi je i zvanično odobrili za upotrebu.

 

Komentari (0)

Magazin