Zdravlje

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti: Fajzer efikasan u sprečavanju hospitalizacije mladih

Komentari

Autor: Tanjug

19/10/2021

-

20:32

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti: Fajzer efikasan u sprečavanju hospitalizacije mladih
Vakcinacija - Copyright Tanjug/AP/Markus Schreiber

veličina teksta

Aa Aa

Vakcina Fajzer/BioNTek protiv koronavirusa bila je 93 odsto efikasna u sprečavanju hospitalizacija kod mladih osoba uzrasta od 12 do 18 godina, prema analizama koje su danas objavili američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Studija je sprovedena u periodu od juna do septembra, kada je bila prisutna izuzetno zarazna delta varijanta koronavirusa, prenosi Rojters.

Ipak, kako se navodi, podaci iz 19 pedijatrijskih bolnica pokazali su da je među 179 pacijenata hospitalizovanih zbog koronavirusa čak 97 odsto bilo nevakcinisano, što je još jedna potvrda efikasnosti vakcine.

Izveštaj CDC nadovezuje se na ispitivanja koja je sprovela kompanija za ove starosne grupe, a koja su pokazala visok imunološki odgovor na koronavirus, ali koja nisu osmišljena da pokažu efikasnost protiv hospitalizacije.

Vakcina Fajzer/BioNTek odobrena je za upotrebu kod dece od 12 godina, a kompanija traži odobrenje vakcine za upotrebu kod dece od pet godina.

Očekuje se da će panel stručnjaka savetnika američke Uprave za hranu i lekove kasnije ovog meseca razmotriti podatke o upotrebi ove vakcine na maloj deci.

"Podaci CDC pojačavaju važnost vakcinacije za zaštitu američke omladine od korona virusa", rekao je autor ove studije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin