Zdravlje

Nova istraživanja otkrivaju koliko su vakcine Fajzer i Astrazeneka efikasne protiv indijskoj soja

Komentari

Autor: T.S.

30/05/2021

-

19:09

Nova istraživanja otkrivaju koliko su vakcine Fajzer i Astrazeneka efikasne protiv indijskoj soja
Nova istraživanja otkrivaju koliko su vakcine Fajzer i Astrazeneka efikasne protiv indijskoj soja - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vakcina Fajzer/Biontek je manje efikasna, ali ipak štiti od indijskog soja koronavirusa, otkriva studija francuskog Instituta Paster.

"Iako je efikasnost malo slabija, prema testovima u laboratoriji, Fajzerova vackina bi trebalo da štiti od soja otkrivenog u Indiji", ističe koautor studije Olivije Švartc.

U istraživanju je učestvovalo 28 zdravstvenih radnika: 16 od njih je primilo dve doze Fajzerove vakcine, a dvanaestoro je vakcinisano AstraZenekom.

Ispitanici koji su primili Fajzer, razvili su manji broj antitela koji neutrališu indijski soj, ali su ipak bili zaštićeni od duplog mutanta, ističe se u istraživanju. Pojedinci vakcinisani AstraZenekom bili su slabije zaštićeni, otkrila je studija.

"Kod osoba vakcinisanih sa dve doze vakcine Fajzer/Biontek antitela prisutna u serumu krvi su efikasna protiv engleskog soja virusa, ali su malo manje efikasna protiv indijskog soja", pokazali su rezultati.

Šta su pokazale ranije studije?

Jedno ranije istraživanje otkrilo je da samo jedna doza AstraZeneke veoma malo štiti od indijskog ili južnoafričkog soja.

Studija koju je objavila Engleska Agencija za javno zdravlje, ispitivala je koliko ove dve vakcine štite od indijskog soja u poređenju na efikasnost protiv britanskog soja.

Analiza koja je pokazala da Fajzerove vakcine imaju efikasnost od 88 odsto u slučaju indijskog soja koronavirusa dve sedmice nakon uzimanja druge doze. S druge strane, protiv britanskog soja, Fajzerove vakcine pokazale su efikasnost od 93 odsto.

Sa druge strane, AstraZeneka je, kada je reč o indijskom soju koronavirusa, pokazala efikasnost od 60 odsto. Ova vakcina je kod britanskog soja bila 66 odsto efikasna.

Studija je otkrila važnu činjenicu da samo jedna doza vackine ne pruža preterano veliku zaštitu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin