Zdravlje

EMA preporučila lek RoAktemra za lečenje teških slučajeva

Komentari

Autor: Tanjug

06/12/2021

-

16:20

EMA preporučila lek RoAktemra za lečenje teških slučajeva
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropska agenija za lekove (EMA) preporučila je proširenje indikacija za lek RoAktemra kako bi se uključio u lečenje odraslih sa Kovid-19 koji su na kiseoniku ili zahtevaju mehaničku ventilaciju.

Ovaj lek kompanije Roš već je odobren u EU za lečenje inflamatornih stanja reumatoidnog artritisa, sistemskog juvenilnog idiopatskog artritisa, juvenilnog idiopatskog poliartritisa, arteritisa gigantskih ćelija i sindroma oslobađanja citokina.

Studija je pokazala da ovaj lek dat infuzijom uz standardni tretman smanjuje rizik od smrti u poređenju sa samim standardnim tretmanom.

Ukupno 31 odsto pacijenata lečenih RoAktemra plus standardnim tretmanom (621 od 2.022) umrlo je u roku od 28 dana u poređenju sa 35 odsto pacijenata koji su primali samo standardni tretman (729 od 2.094).

Pored toga, 57 odsto pacijenata (1.150 od 2.022) koji su primali RoAktemra mogli su da napuste bolnicu u roku od 28 dana u poređenju sa 50 odsto pacijenata (1.044 od 2.094) koji su primali samo standardni tretman, navode u EMA.

Studija je takođe pokazala da se povećanje mortaliteta ne može isključiti kada se RoAktemra koristi kod pacijenata koji ne primaju sistemske kortikosteroide, ali i da je bezbednosni profil leka povoljan kod onih koji su već na lečenju kortikosteroidima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin