Zdravlje

SZO o korišćenju krvne plazme izlečenih: Da li je skupa metoda lečenja od korone beskorisna?

Komentari

Autor: Jutarnji

07/12/2021

-

07:44

SZO o korišćenju krvne plazme izlečenih: Da li je skupa metoda lečenja od korone beskorisna?
Sedište SZO u Ženevi - Copyright Tanjug/AP/Jamey Keaten

veličina teksta

Aa Aa

Krvna plazma pacijenta koji se oporavlja od koronavirusa ne bi trebalo da se koristi u lečenju obolelih, jer nema dovoljno dokaza da poboljšava šanse za oporavak, poručila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO), nakon što je dobila rezultate više istraživanja na ovu temu.

Početna teza bila je da bi upotreba plazme zbog antitela koje sadži mogla neutralizovati koronavirus kao i da spreči njegovo recipliranje i ograniči štetu na tkivu, međutim jako brzo je oborena, prenosi Rojters.

To je pokazalo nekoliko studija koje su utvrdile da ne postoji nikakva vidljivost u ovakvom lečenju. Ova ispitivanja u SAD-u pokrenuta su martu ove godine kako bi se se proverilo kako plazma onih koji su preležali kovid može da utiče na dalji tok lečenja drugih obolelih. Iz SZO dalje navode i da je ova metoda ujedno i skupa.

Panel međunarodnih stučnjaka je saglasan - izričito je preporučio da se plazma ne koristi u lečenju pacijenata sa blagim oblikom bolesti, a ne bi se, po njima, trebalo koristiti i u lečenju pacijenata sa teškim i kritičnim oblikom bolesti, navodi SZO.

Ova preporuka je objavljena u Britiš medikal džurnalu i temelji se na rezultatima istraživanja 16 istpitivanja u kojima je učestvovalo 16.236 pacijenata sa svim oblicima zaraze koronavirusom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin