Zdravlje

Nove studije: Ne postoji dovoljno dokaza da vitamin D zaista štiti od kovida 19

Komentari

Autor: Tila Stanković

05/06/2021

-

14:36

Nove studije: Ne postoji dovoljno dokaza da vitamin D zaista štiti od kovida 19
Nove studije: Ne postoji dovoljno dokaza da vitamin D zaista štiti od kovida 19 - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Iako su mnoge studije objavljene tokom pandemije tvrdile da vitamin D može da štiti od razvoja teškog oblika kovida 19, nova istraživanja osporavaju tu tezu.

U poslednjih godinu dana mnogi naučnici su sugerisali da bi takozvani "vitamin sunca" mogao da pomogne u lečenju od kovida 19 ili da služi kao prevencija od zaražavanja.

Studija Univerziteta u Barseloni objavljena u februaru otkrila je da vitamin D smanjuje smrtnost od kovida 19 za 60 odsto, a prema istraživanju sprovedenom tokom marta "vitamin sunca" umanjuje rizik od zaraze virusom korona za sedam odsto.

Profesor Džon Rouds sa univerziteta u Liverpulu, izjavio je da ovaj vitamin može da spreči teško oštećenje pluća i citokinsku oluju.

Međutim, novije studije ne potvrđuju te navode. Dva rada koja su još predmet recenzije proučavala su vezu između nivoa vitamina D i kovida 19 i oba su došla do istog zaključka: Ne može da se dokaže direktna korelacija između ova dva faktora.

Kakva je zaista uloga vitamina D?

Jedan tim istraživača analizirao je bazu podataka sa stotinama hiljada učesnika kako bi razumeli da li konzumiranje vitamina D može smanjiti verovatnoću pojave simptoma ili ozbiljne kliničke slike kovida, međutim, nije pronađen dokaz za to, prenosi "Gardijan".

Drugo istraživanje upoređivalo je podatke iz 24 evropskih država o tome koliko može vitamin D da predstavlja prevenciju od infekcije kovidom 19.

Vodeći autor, dr Majkl Kurdakis, sa Univerziteta Aristotel u Grčkoj, kazao je da su u studiji korišćeni najnoviji podaci o efikasnosti vitamina D, kako bi se otkrilo da li zaista ima ikakvu ulogu u borbi brotiv kovida 19.

Unsplash

 

"Postoji previše informacijama o prednostima vitamina D, iako imamo ograničene podatke o tom suplementu", rekao je dr Kurdakis.

Ni podaci ovog istraživanja nisu pokazali korelaciju između vitamina D i kovida.

Britanski Nacionalni institut za izvrsnost u zdravstvu i nezi (NICE) saglasan je da su potrebna dodatna istraživanja o tome da li ovaj vitamin zaista može da štiti od kovida 19 u bilo kom pogledu.

"Smatramo da trenutni podaci ukazuju na to da vitamin D ne utiče na bolest izazvanu virusom korona. Voleli bismo da imamo dokaze o suprotnom", kazao je dr Brent Ričard, naučnik sa Univerziteta MekGil.

Sukob mišljenja u struci

Autori studije sa Univerziteta u Barseloni predlažu davanje visokih doza vitamina D hospitalizovanim kovid pacijentima koje bi mogle da smanji smrtnost za 60 odsto.

Međutim, mnogi naučnici smatraju da, budući da ne postoji dokaz o efikasnosti ovog vitamina, važno je pronaći bolju terapiju.

U novoj studiji, objavljenoj u časopisu "PLOS Medicine", istraživački tim je proučavao genetske varijante povezane sa povećanim nivoom vitamina D. U ispitivanju je učestovalo 4.134 osoba kojima je dijagnostikovan kovid i 1.284.876 zdrvanih ljudi iz 11 zemalja.

profimedia

 

Istraživači su koristili postupak poznat pod nazivom Mendelova randomizacija, koja proučava varijacije u određenim genima - u ovom slučaju, povezane sa visokim nivoima vitamina D - i ispituje njegov efekat na bolest - u ovom slučaju, na koronavirus.

Istraživači nisu pronašli dokaze koji povezuju visok nivo vitamina D i niži rizik od zaraze kovida 19, piše "Dejli Mejl".

Štaviše, među pacijentima koji su imali pozitivne kovid testove, nije postojala povezanost između nivoa vitamina D i rizika od hospitalizacije ili razvijanja teže kliničke slike.

"Ova studija ne podržava dodatak vitamina D kao javnozdravstvenu meru za lečenje kovida 19. Pronalaženje efikasnije terapije bi trebalo da bude prioritet trenutno", ističe se u studiji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin