Zdravlje

Ruska akademija nauke: Očekujemo da će naše vakcine biti odobrene ove godine

Komentari

Autor: Tanjug

05/01/2022

-

14:44

Ruska akademija nauke: Očekujemo da će naše vakcine biti odobrene ove godine
Tanjug/AP/Alexander Zemlianichenko Jr/ Russian Direct Investment Fund - Copyright Tanjug/AP/Alexander Zemlianichenko Jr/ Russian Direct Investment Fund

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Ruske akademije nauka Aleksandar Sergejev izjavio je danas da će ruske vakcine protiv kovida 19 verovatno biti odobrene u ovoj godini od međunarodnih regulatornih tela, uključujući i Svetsku zdravstvenu organizaciju (SZO).

"Stoprocentno sam (siguran) da će se to dogoditi 2022. godine. Ali trebalo bi da shvatimo da je to dvosmerna ulica. SZO tvrdi da vakcine koje proizvodimo u različitim pogonima nisu potpuno iste, i traže da standardizujemo proces. U pravu su, svaka faza proizvodnje vakcina zahteva odgovarajuću kontrolu", ukazao je ruski stručnjak, prenosi TASS.

Sergejev je, takođe, izneo tvrdnju da strane kompanije "promovišu svoje interese, naročito otežavajući ruskim vakcinama" da budu odobrene u svetu.

Krajem decembra 2021. godine ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrehesus razgovarali su o odobrenju za rusku vakcinu Sputnjik V i tokom tih razgovora je obostrano istaknuta potreba da se sprovede uzajamno priznavanje potvrda o vakcinaciji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin