Zdravlje

Kad se može očekivati početak vakcinacije dece u Srbiji i hoće li biti prioritetnih grupa

Komentari

Autor: Tila Stanković i Slavica Tuvić

12/06/2021

-

17:30

Kad se može očekivati početak vakcinacije dece u Srbiji i hoće li biti prioritetnih grupa
Kad se može očekivati početak vakcinacije dece u Srbiji i hoće li biti prioritetnih grupa - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) juče je odobrila vakcinu Fajzer/Biontek za upotrebu kod dece od 12 do 15 godina. Ipak to ne znači da je danas omogućeno deci da u domovima zdravlja prime prvu dozu Fajzerove vakcine.

Posle odluke ALIMSA slede koraci koji se odnose na druge komisije i na Institut za javno zdravlje Srbije "dr Milan Jovanović Batut".

Nacionalno telo za imunizaciju (NITAG) treba takođe da odobri vakcinaciju i da prezentuje svoje preporuke, naglasio je tokom jučerašnjeg dana dr Mirsad Đerlek državni sekretar Ministarstva zdravlja.

Zatim će stručno mišljenje dati i Republička stručna komisija iz oblasti pedijatrije. Konačno, sektor za imunizaciju Batuta, kao krovna insitiucija u Srbiji, mora da izda stručno metodološko upustvo i da definiše sve parametre za upotrebu vakcine kod ove uzrasne grupe.

"Očekujemo da će se ovo pitanje reštiti u najskorijem roku i da će deca dobiti mogućnost da se vakcinišu protiv kovida 19", rekao je za RTS Pavle Zelić iz ALIMS-a i dodao da će svaka nova serija Fajzerovih vakcina biti testirana. 

Prioritetne grupe za vakcinaciju

Epidemiolog dr Branislav Tiodorović smatra da nije potrebno zvanično postavljati prioritetne grupe, već bi bilo idealno da pedijatri odrede kada je dete koje ima neku hroničnu bolest u dobrom stanju da primi vakcinu.

"Kada su u pitanju deca astmatičari ili hronični bolesnici, mišljenje pedijatra je ključno. Oni bi trebalo da odrede kada je dete u dobrom stanju, odnosno 'fit' za vakcinaciju", rekao je Tiorodorović za Euornews Srbija.

Naglasio je da je vakcinacija dece samo preporuka, a ne i obavezna poput ostalih 11 dečjih vakcina, i dodao da Srbija pristupa ovom poduhvatu na isti način kao što to čini Italija ili Nemačka.

Član Kriznog štaba podsetio je da je Kina nedavno odobrila upotrebu Sinovak vakcine kod uzrasne grupe od tri do 17 godina, ali rekao je da svako kliničko ispitivanje koje uključuje decu mora da bude veoma detaljno i precinzno.

profimedia

 

"Vakcinacija dece je veoma osetljiva tema, zato ispitivanje mora da bude na velikom broju uzoraka sa reprezentativnim brojkama. Kompanije Fajzer i Bionket na vreme su počele sa tim istraživanjem, zato su sada SAD i Evropska unija, i brojne druge države prihvatile primenu njihove vakcine kod uzrasne grupe od 12 do 15 godina", dodao je epidemiolog.

Mišljenje pedijatra o prioritetnim grupama

Pedijatar-kardiolog prof. dr Vladislav Vukomanović kaže da bi prvo trebalo da budu vakcinisana deca koja su u riziku - sa neurološkim oboljenjima, hematoonkološkim oboljenjima, bolestima srca. Posle njih bi na red došli oni koji su gojazni, dijabetičari, astmatičari.

U Institutu za majku i dete od početka epidemije lečilo se oko 50 dece sa teškom kliničkom slikom kovida 19.

Vukomanović kaže da su to uglavnom bila deca starija od 10 godina.

Napominje da u Srbiji ima oko 1,5 miliona osoba mlađih od 18 godina, te da to nije mali broj i da oni mogu biti rezervoar za širenje infekcije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin