Zdravlje

Veštačka inteligencija u službi medicine: Naučnici razvili alat koja predviđa ishod kovida 19

Komentari

Autor: Luke Hurst, Euronews

23/05/2022

-

09:50

Veštačka inteligencija u službi medicine: Naučnici razvili alat koja predviđa ishod kovida 19
Veštačka inteligencija u službi medicine: Naučnici razvili alat koja predviđa ishod kovida 19 - Copyright AP Photo

veličina teksta

Aa Aa

Stručnjaci za veštačku inteligenciju napravili su alat uz pomoć kog zdravstveni radnici mogu da prepoznaju koji pacijenti su u najvećem riziku da umru od kovida 19. Algoritam će pomoći lekarima da usmere najviše sredstava ka lečenju onih kojima je to najhitnije potrebno, što bi prema rečima tvoraca alata, moglo da bude naročito korisno u zemljama sa ograničenim resursima.

Kako se pandemiji koronavirusa ne nazire kraj, a nove varijante dovode do novih skokova u broju obolelih i hospitalizovanih, naučnici koji su napravili algoritam kažu da postoji realna potreba za njihovim proizvodom.

Oni su korstili biohemijske podatke dobijene rutinskim uzimanjem uzoraka krvi gotovo 30.000 pacijenata koji su hospitalizovani u više od 150 bolnica u Španiji, Americi, Hondurasu, Boliviji i Argentini između marta 2020. i februara 2022. godine.

Na osnovu uzoraka dobijenih od tako velikog broja pacijenata, tim je uspeo da prikupi podatke o ljudima različitog statusa - vakcinisanih, nevakcinisanih i onih sa prirodnim imunitetom, kao i pacijentima zaraženih svakom od varijanti kovida 19.

Tanjug/AP/Denis Grishkin, Moscow News Agency

 

Uz tako veliki broj podataka, oni su uspeli da "utreniraju" program veštačke inteligencije da predvidi znake lošeg ishoda, bez obzira na različit stepen imunizacije ili varijantu virusa kojim je pacijent zaražen.

Zatim su testirali da li vreme uzorkovanja utiče na pouzdanost alata, poredeći podatke.

Dobijeni algoritam, koji je nazvan "Prediktor ishoda bolesti kovid 19" (PreCOVID-19 Disease Outcome Predictor, CODOP) koristi parametre o 12 molekula krvi koji se i inače prikupljaju tokom prijema u bolnicu, što znači da se alat može lako integrisati u bolničke protokole širom sveta.

Otkriće je objavljeno u časopisu "eLife" i recenzirano od strane kolega.

"Moguć rast broja hospitalizacija"

"Pojava novih varijanti SARS-CoV-2, slabljenje imunološke zaštite i popuštanje epidemioloških mera znači da ćemo verovatno nastaviti da vidimo talase rasta broja zaraženih i hospitalizacija", objašnjava za Euronews lider ovog međunarodnog projekta Dejvid Gomez Varela i stariji istraživač Odeljenja za farmakologiju i toksikologiju Univerziteta u Beču.

Euronews, profimedia

 

"Postoji potreba za klinički vrednim i opšteprimenljivim alatima trijaže koji pomažu u alokaciji bolničkih resursa kada je reč o kovidu 19, naročito u mestima gde su resursi ograničeni. Međutim, ovakvi alati trebalo bi da mogu da se nose i sa uvek promenljivim scenarijima pandemije i moraju biti laki za primenu", dodao je on.

Gomez Varela kaže i da njegov tim sada radi na pratećem dualnom modelu "skrojenom prema sadašnjem pandemijskom scenariju rasta broja zaraženih i kumulativnog imuniteta, koji bi trebalo da predvidi potrebu za hospitalizacijom pacijenta u roku od 24 sata od njegovog javljanja u okviru primarne zdrastvene zaštite, kao i potrebu za intenzivnom negom onih koji su već hospitalizovani i to u roku od 48 sati.

Naučnici iz brojnih različitih institucija bili su uključeni u razvoj ovog alata, uključujući Institut za eksperimentalnu medicinu "Maks Plank", Turku univerzitet u Finskoj, špansko Društvo interne medicine, argentinsko Medicinsko društvo i Međunarodni forum interne medicine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin