Zdravlje

Kako se prenose majmunske boginje i šta možete uraditi da se zaštitite

Komentari

Autor: Euronews/Jack Ramage

30/07/2022

-

11:15

Kako se prenose majmunske boginje i šta možete uraditi da se zaštitite
Kako se prenose majmunske boginje i šta možete uraditi da se zaštitite - Copyright profimedia, Tanjug/AP/CDC, Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Broj potvrđenih slučajeva majmunskih boginja, virusa povezanog sa malim boginjama koji je tipično ograničen na Afriku, raste - posebno u Evropi i Severnoj Americi, što je navelo SZO da u subotu proglasi globalnu zdravstvenu vanrednu situaciju zbog epidemije.

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" objavio je da je u Srbiji zabeleženo deset slučajeva majmunskih boginja.

Virus koji je manje smrtonosan od malih boginja obično traje dve do četiri nedelje, a simptomi se mogu pojaviti bilo kada od petog do 21. dana nakon infekcije.

Iako zdravstveni radnici širom sveta naglašavaju da je rizik po opštu populaciju veoma nizak, važno je znati kako se majmunske boginje šire i šta možete da uradite da biste se zaštitili od infekcije.

Kako se šire majmunske boginje?

Najverovatniji vid infekcije jeste putem zaražene životinje. To može biti nakon ujeda, ogrebotine ili konzumiranja nedovoljno kuvanog životinjskog mesa.

Majmunske boginje se takođe mogu preneti sa čoveka na čoveka. Iako se to prvobitno smatralo retkim, nedavni i neuobičajeni brzi porast infekcija zvan zapadne i centralne Afrike izazvao je zabrinutost.

Obično se među ljudima šire na tri načina: udisanjem respiratornih kapljica, direktnim dodirivanjem zaražene osobe i, ređe, indirektnim kontaktom - putem odeće ili posetljine koja je bila u kontaktu sa tečnošću iz ranica.

Respiratorni prenos uključuje velike kapljice koje se ne zadržavaju u vazduhu niti putuju daleko. Tako širenje sa osobe na osobu obično zahteva produženi, intimni kontakt.

Majmunske boginje se takođe prenose bliskim ličnim kontaktom, kao što je kontakt kože na kožu ili ljubljenjem.

Virus se generalno ne smatra polno prenosivom infekcijom i do sada nije bilo poznato da se širi putem sperme tokom odnosa. Međutim, "može se preneti tokom seksualnog i intimnog odnosa", rekao je 23. maja dr Džon Bruks, epidemiolog iz američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Štaviše, najveći broj slučajeva zabeležen je u gej i biseksualnoj populaciji iako je svako u podjednakoj opasnosti od zaraze virusom.

Kako se zaštititi od majmunskih boginja?

Iako se zdravstveni stručnjaci slažu da su rizici po širu populaciju mali, postoji niz mera predostrožnosti koje možete preduzeti da smanjite rizik od dobijanja majmunskih boginja.

Prema Nacionalnoj zdravstvenoj službi Ujedinjenog Kraljevstva i američkim centrima za kontrolu bolesti, ovo su najbolje mere predostrožnosti:

  • redovno perite ruke sapunom ili ih dezinfikujte alkoholom
  • koristite ličnu zaštitnu opremu pri kontaktu sa zaraženim licima
  • konzumirajte pravilno kuvano meso
  • ne prilazite divljim i mrtvim životinjama
  • ne delite posteljinu ili peškire sa ljudima koji su bolesni
  • nemojte imati blizak kontakt sa ljudima kod kojih su potvrđene majmunske boginje

Šta treba da znate ako dobijete boginje?

Početni simptomi majmunskih boginja mogu biti glavobolja, bolovi u mišićima, otok, bolovi u leđima i groznica.

U roku od jednog do pet dana od infekcije, lezije i osip se javljaju po celom telu - rukama, licu stopalima, očima, ustima i genitalijama. One se na kraju pretvaraju u izbočine koje formiraju plikove, od kojih se neki pune belom tečnošću koja potom puca. Upravo je ova tečnost zarazna.

Pojedinci koji dobiju majmunske boginje obično se oporavljaju u roku od dve do četiri nedelje.

Simptomi se inače mogu pomešati sa drugim bolestima - kao što su herpes, sifilis ili vodene boginje, pa je važno potvrditi pravu dijagnozu što pre.

Komentari (0)

Magazin