Zdravlje

Podvig lekara u Španiji: Prva uspešna transplantacija creva u svetu kod deteta

Komentari

Autor: Tanjug

11/10/2022

-

23:15

Podvig lekara u Španiji: Prva uspešna transplantacija creva u svetu kod deteta
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Jednogodišnja devojčica iz Španije prva je u svetu uspešno podnela transplantaciju creva od donora koji je preminuo od srčane insuficijencije, saopštila je danas madridska bolnica La Paz.

Pored creva, beba Ema dobila je i novu jetru, želudac, slezinu i pankreas, a potom je otpuštena u savršenom stanju i sada je kod kuće s roditeljima, prenosi Rojters.

Napominje se da je detetu dijagnostifikovana crevna insuficijencija kada je imalo samo mesec dana jer su joj creva bila prekratka, a njeno zdravlje se brzo pogoršavalo sve dok nije dobila multivisceralnu transplantaciju.

"Dobra vest je da život ide dalje, da je Ema veoma hrabra i svaki dan dokazuje da želi da nastavi da živi", rekla je njena majka novinarima, pre nego što se zahvalila porodici donatora i lekarima.

Dodaje se da asistolne donacije dolaze od mrtve osobe nakon što lekari potvrde odsustvo otkucaja srca i disanja.

Asistolija je medicinski naziv za stanje bez električne aktivnosti srca, koje se registruje elektrokardiografski kao ravna linija, a predstavlja jedan od kliničkih znakova zastoja srca, na osnovu čega se proglašava smrt pacijenta.

Organi davaoca zatim se veštački čuvaju, uprkos nedostatku krvi bogate kiseonikom, kroz sistem poznat kao Ekstrakorporalna membranska oksigenacija (ECMO).

Većnina transplantiranih organa potiče od donatora koji su pretrpeli moždanu smrt, ali zadržavaju otkucaje srca, jer to organe održava netaknutim.

Ono što Emin slučaj čini posebnim je teškoća u očuvanju creva od asistolne donacije zbog karakteristika organa za varenje.

Navodi se da je Španija globalni lider u transplantaciji organa, sa preko 102 transplantacije organa na milion stanovnika 2021. godine, što je stopa koju su nadmašile samo Sjedinjene Države.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin