Zdravlje

Podrška stručnjaka "na klik": Unicef razvio platformu u službi mentalnog zdravlja mladih

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/12/2022

-

20:15

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Vodeća svetska organizacija za decu i mlade Unicef u Srbiji se već neko vreme zajedno sa partnerima bavi važnim pitanjem mentalnog zdravlja.

Program "Mentalno zdravlje mladih" Unicef je započeo prošle godine kada je uspostavljena platforma "Sve je Ok". Ovaj program je pokrenut s ciljem da se skrene pažnja na mlade ljude koji se suočavaju sa razvojnim izazovima i da im se pomogne da se sa njima izbore i nastave život osnaženi, umesto obeleženi.

Nedavni slučajevi vršnjačkog nasilja u školi, izazovi koji imaju nastavnici, roditelji i okruženje da razumeju mlade i pruže im pravu pomoć na vreme samo dodatno opominju koliko je ova tema važna. 

Prema podacima Unicefa, tri od četiri problema mentalnog zdravlja odraslih nastaju u detinjstvu i adolescenciji, a 75 odsto mentalnih poremećaja počinje pre 25. godine.

"Čak pedeset posto problema vezanih za mentalno zdravlje nastaje pre 14. godine života", objašnjava za Euronews Srbija Jelena Kovačević iz Unicefa.

"Međutim, ima još jedna stvar koja je dodatno poražavajuća, ako govorimo o podacima, a to je da najveći broj tih problema ili kasnije mentalnih poremećaja ne budu ni otkriveni i samim tim niti tretirani, niti lečeni. I osoba ide kroz život misleći da je to normalno, da je to prirodno i da tako mora biti i sebi ne dozvoljava pravo na izbor da može biti drugačije", dodaje Kovačević.

Mladi se plaše stigme vezane za mentalne probleme

Ona ističe da takvi podaci opominju, ali i da je pozitivan korak to što se u poslednje vreme više priča o tome, jer jedan od velikih problema vezanih za mentalno zdravlje jeste stigmatizacija.

Iz straha da će biti obeleženi, da ne smeju da pokažu slabost, mladi ljudi se zatvaraju u sebe i time smanjuju sopstveni kapacitet da sebi pomognu. 

profimedia

 

"Važno je da se čuje glas mladih, da pričamo ne samo o digitalnoj pismenosti, nego i o zdravstvenoj pismenosti, posebno onih koji su imali situaciju vezano za mentalno zdravlje", kaže naša sagovornica.

Da ne bismo zakasnili, smatra Kovačević, moramo da nastavimo sa razgovorima na tu temu. Iako sami razgovori neće rešiti probleme, započeće put ka rešenju i dati signal da je moguće da potraže pomoć i da imaju gde da je potraže.

"Ono što je najvažnije je da im pomognemo da se ne osećaju izolovano. Razgovor, podrška, svest o tome da nisu sami. Jer u njihovim mladim glavicama, oni nemaju dovoljno iskustva da kažu 'Jedan loš dan ne čini loš život'. U njihovim glavama sve je problem. To zatvaranje njih dodatno onemogućava da pronađu rešenje", ističe ona.

"Sve je ok"

S namerom da mladima, koji najviše vremena provode na društvenim mrežama, pomoć stručnjaka učine što dostupnijom, Unicef je razvio platformu "Sve je ok".

"Ako su oni već na društvenim mrežama, potrudili smo se da kreiramo servis koji ide u susret njihovim navikama, dnevnim rutinama, tako da na toj platformi za početak mogu da nađu jednostavne savete", ističe Kovačević.

Euronews/Printscreen

 

Unicef je pokrenuo i chat servis koji radi svakog dana od 18 do 22 sata gde mladi u realnom vremenu mogu da razgovaraju sa stručnjacima i dobiju njihov savet. 

"Odziv je fantastičan i prevazišao je naša očekivanja. Samo tokom prve tri nedelje oktobra, kad smo krenuli intenzivnije da ga komuniciramo imali smo više od 700 čet sesija. Povećali smo broj korisnika za šezdeset odsto u odnosu na period od januara ove godine, a imali smo više od 30.000 pregleda stranice. To znači da smo negde zajednički dobro procenili koja vrsta usluge je potrebna", ističe naša sagovornica.

Mladi se suočavaju sa raznolikim problemima, od nemogućnosti uspostavljanja kontakata sa svojim vršnjacima, teškoćama u prvim emotivnim vezama, tu su i problemi s roditeljima, problemi u učenju, životni izbori... 

Kovačević ističe da će u sledećim koracima raditi na tome da integrišu obrazovni, zdravstveni i sistem socijalne zaštite, kako bi zajednički radili u korist mladih ljudi.

"Jako je važno da napravimo senzitivno društvo, tako da kao pojedinci činimo ono što možemo", zaključuje sagovornica Euronews Srbija.

Komentari (0)

Magazin