Zdravlje

SZO će se zalagati za aktivniju ulogu u prevenciji naredne potencijalne globalne krize

Komentari

Autor: Tanjug

30/01/2023

-

09:43

SZO će se zalagati za aktivniju ulogu u prevenciji naredne potencijalne globalne krize
Tanjug/AP/Martial Trezzini/Keystone - Copyright Tanjug/AP/Martial Trezzini/Keystone

veličina teksta

Aa Aa

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da će se na sastanku odbora te organizacije ove nedelje zalagati za aktivniju ulogu u prevenciji naredne potencijalne globalne zdravstvene krize nakon pandemije kovida 19, ali i da će pokušati da nađe načine za obezbeđivanje budžeta kojim bi to finansirala.

Na sastanak u Ženevi biće program SZO za ovu godinu, kao i njen budžet, prenosi Rojters. Kako su saopštili iz SZO, organizacija se su suočava sa dva ključna izazova: "svetom koji očekuje više od svog vodećeg zdravstvenog tela, ali koje još nije pokazao dovoljno spremnost da je finansira", prenosi Rojters.

"Fokus sastanka će u velikoj meri biti na programskom budžetu, a zatim na održivom finansiranju", rekao je na konferenciji za novinare direktor za upravljačka tela SZO Timoti Armstrong, odgovarajući na pitanja o dnevnom redu.

SZO će tražiti rekordnih 6,86 milijardi dolara za budžet za period 2024-2025. godine, navodeći da bi odobravanje ove sume predstavljalo "istorijski korak ka snažnijoj i nezavisnijoj SZO".

Odobrenje budžeta će zahtevati od država članica da ispune obećanja data prošle godine o povećanju obaveznih taksi, što je i dalje neizvesno jer je dogovor uvek bio podložan dodatnim uslovljavanjima, rekli su izvori upoznati sa razgovorima.

Kako su dodali, apsurdno je da SZO nakon pandemije kovida 19 i dalje mora da "moli za novac". Rojters nije mogao odmah mogao da utvrdi koje bi zemlje mogle da uskrate podršku finansiranju budžeta.

Trenutni, osnovnom budžetu, nedostaje skoro milijardu dolara, pokazao je dokument SZO, dodaju dva izvora.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin