Zdravlje

Svetska zdravstvena organizacija poručuje: Ako želite da smršate, nemojte koristiti zamene za šećer

Komentari

Autor: CNN

16/05/2023

-

22:39

Svetska zdravstvena organizacija poručuje: Ako želite da smršate, nemojte koristiti zamene za šećer
Slatkiši - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Ako pokušavate da smršate, nemojte koristiti zamene za šećer, glasi nova preporuka Svetske zdravstvene organizacije. 

Sistematski pregled dosadašnjih istraživanja pokazao je da upotreba zaslađivača koji nisu bazirani na šećeru "ne donosi nikakvu dugoročnu korist u smanjenju telesne masti od odraslih ili dece".

"Zamena šećera drugim zaslađivačima ne pomaže ljudima u dugoročnoj kontroli težine. Videli smo kratkoročno blago smanjenje telesne težine, ali to nije održivo na duže staze", poručio je Frančesko Branka, direktor Odeljenja za ishranu i bezbednost hrane u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Preporuka se odnosi na sve ljude, osim onih koji već imaju dijabetes, rekao je Branka. Razlog je taj što nijedna od studija koje su uključene u sistematski pregled nije obuhvatala obolele od te bolesti. 

Takođe je utvrđeno da bi moglo da bude i "potencijalno neželjenih efekata" od dugoročne upotrebe zamena za šećer, kao što su blago povećan rizik od dijabetesa tipa 2 i kardiovaskularnih oboljenja.

Unsplash

 

"Ova preporuka se ne odnosi na bezbednost upotrebe. Ono što ona poručuje je da ako pokušavate da smanjite gojaznost, regulišete težinu ili rizik od neke druge nezarazne bolesti, to je nažalost nešto što nauka nije uspela da demonstrira. Zaslađivači neće pružiti pozitivne zdravstvene efekte kojima se neki ljudi nadaju", dodao je Branka.

Zaslađivači bez šećera koriste se kao čest sastojak prerađene hrane i pića, a ponekad ih u napitke i jela direktno dodaju sami potrošači. Svetska zdravstvena organizacija dala je preporuke za unos šećera 2015. prema kojima bi odrasli i deca trebalo da imaju manje od 10 posto slobodnog šećera u svom ukupnom energetskom unosu. Nakon te preporuke, interesovanje za zamene za šećer značajno je poraslo. 

Ipak, istraživač nutricionizma Jan Džonson, profesor emeritus Kvadram instituta za bionauku u Norviču, za CNN kaže da rezultate ove studije ne treba interpretirati kao indikaciju da unos šećera nije važan za kontrolu težine.

"Umesto toga, treba smanjiti unos zaslađenih pića i u upotrebu uvesti sirovo ili blago prerađeno voće za zadovoljavanje potrebe za slatkim", dodao je Džonson. 

Pregledom obuhvaćene 283 studije

Preporuke se odnose na zdravstvene organizacije država koje bi možda želele da koriste naučne analize, u implementaciji promene regulativa za njihove stanovnike, rekao je Branka.

"To će verovatno zavisiti od načina na koji se zaslađivači konzumiraju u nekoj zemlji", dodao je on.

Unsplash

 

Pregledom je obuhvaćeno 283 studije među kojima su bile i randomizovana kontrolisana ispitivanja, koja se smatraju zlatnim standardom istraživfanja, kao i opservacione studije koje mogu da ukažu na povezanost, ali ne i direktan uzročno-posledičan odnos.

Rezultati randomizovanih ispitivanja upotrebe zaslađivača ukazali su na "nizak" uticaj na smanjenje telesne mase i unos kalorija u poređenju sa šećerom i izostanak promene neposrednih markera dijabetesa, poput glukoze i insulina. 

I opservacione studije pronašle su slab uticaj na telesnu težinu i masnoću i izostanak promene u kalorijskom unosu. Ipak, ove studije otkrile su nešto veći rizik od dijabetesa tipa 2, visokog krvnog pritiska, šloga, srčanih oboljenja i smrti usled srčanih bolesti kod osoba koje su koristile zaslađivače. 

Svetska zdravstvena organizacija podseća da je preporuka "uslovna", jer je pronađena veza između zaslađivača i ishoda bolesti možda zasnovana na komplikovanim šemama upotrebe zaslađivača i karakteristikama učesnika studije.

Pod znakom pitanja i veštački i "prirodni" zaslađivači

Preporuke obuhvataju niskokalorične ili bezkalorične sintentičke zaslađivače i prirodne ekstrakte, koji mogu, ali i ne moraju biti hemijski modifikovani, kao što su kalijum acesulfam (u Evropi poznat pod kodom aditiva E950), aspartam, advantam, ciklamati, neotam, saharin, sukraloza, stevija i derivati stevije i monka (azijske voćke od koje se pravi zaslađivač).

Unsplash

 

"Stevija i monk su noviji zaslađivači, pa ima manje objavljenih istraživanja u naučnoj literaturi. Ipak, oni verovatno rade prema sličnim fiziološkim mehanizmima kao i drugi zaslađivači. Ne možemo reći da su drugačiji od drugih na osnovu podataka koje imamo - oni igraju istu ulogu", rekao je Branka.

Mnogi ljudi smatraju da su proizvodi od stevije "prirodniji", jer su derivati biljke. Međutim, čak i u takvim proizvodima se ponekad dodaju dodatni zaslađivači radi korekcije ukusa, ali i povećanja zapremine samog proizvoda. 

Nedavna studija koju su sproveli stručnjaci Klinike Klivlend u Americi otkrili su da eritritol, čest zaslađivač koji se nalazi u mnogim proizvodima na tržištu koji se reklamiraju da su bez šećera ili sa smanjenom količinom šećera, otkrila je njegovu povezanost sa formiranjem krvnih ugrušaka, pojavom šloga, srčanog udara i rane smrti onih ljudi koji su ga koristili.

Ljudi sa povećanim faktorom rizika za srčana oboljenja, kao što su dijabetičari, bili su u dva puta većem riziku od srčanog ili moždanog udara, ukoliko su imali najviši nivo eritritola u krvi, pokazala je studija.

Možete smanjiti upotrebu šećera i zaslađivača

Baš kao što su mnogi ljudi naučili da jedu i kuvaju bez preterane upotrebe soli, moguće je smanjiti zavisnost i od šećera, kao i bezkalorijskih zaslađivača, kaže Branka.

"Moramo da počnemo od dece u najranijem uzrastu. Na primer, zašto roditelji obično koriste slatkiše kao nagradu za decu i nakon gotovo svakog obroka? Moramo da preporučimo roditeljima da izbegavaju izgradnju interesovanja za šećer kod male dece - to je vrlo važnan potez", smatra predstavnik SZO.

profimedia

 

Čak i ako ste pravi "zavisnik" od slatkog, dobra vest je da to možete obuzdati, a dijetetičarka Lisa Drejer za CNN preporučuje sledeće korake:

Trenirajte svoje receptore ukusa

Ako postepeno smanjujete šećer, uključujući i veštačke zaslađivače i uključite više proteina i hrane bogate vlaknima u svoju ishranu, to će vam pomoći da smanjite potrebu za slatkim.

"Kada konzumiramo protein i vlakna, to usporava skok šećera u krvi, ukoliko ih unosimo sa hranom koja sadrži šećer. To može pomoći u tome da zadovoljimo želju i smanjimo unos šećera", rekla je ona ranije.

Birajte namirnice bez dodatog šećera

Na primer, odaberite integralne žitarice i grčki jogurt bez zaslađivača, a izbacite sve gazirane i sportske napitke, kao i eneregetska pića i voćne sokove iz tetrapaka. Pijte vodu umesto njih.

Unsplash

 

"Ako volite slatka gazirana pića, dodajte malo soka narandže ili brusnice u gaziranu mineralnu vodu ili probajte gaziranu mineralnu vodu sa ukusima. Možete i sami aromatizovati kriškama voća ili probajte biljne voćne čajeve", predlaže Dajer.

Pored toga, nemojte dodavati šećer ili zaslađivače u kafu ili čaj ili ih dodajte minimalno. Budite oprezni u kafeterijama, budući da mnoge kafe s ukusima mogu imati jednaku količinu šećera kao limenka gaziranog pića. Za desert jedite voće - ispecite jabuku sa cimetom ili jedite sveže voće umesto keksića, torti, sladoleda i drugih slatkiša. 

Proveravajte deklaracije

Mnoge namirnice koje nisu slatkiši u sebi sadrže šećer - mnogi pakovani sosevi, hlebovi, dresinzi za salate... Izbegavajte one koji imaju kukuruzni zaslađivač, kukuruzni sirup, dekstrozu, fruktozu, koncentrat voćnog soka, voćni nektar, glukozu, visokofruktozni kukuruzni sirup, invertovani šećer, laktozu, maltozu, melasu, sukrozu, ali i "prirodne" šećere kao štu su agava, sirovi šećer, javorov sirup, med...

Što su ovi sastojci više na listi sastojaka, to je veća količina u proizvodu, upozorava Drejer.

Komentari (0)

Magazin