Zdravlje

Stručnjaci upozoravaju da će najveći teret ekstremnih vrućina snositi žene

Komentari

Autor: Tanjug

31/07/2023

-

23:49

Stručnjaci upozoravaju da će najveći teret ekstremnih vrućina snositi žene
Stručnjaci upozoravaju da će najveći teret ekstremnih vrućina snositi žene - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Žene će snositi najveći teret ekstremnih vrućina, jer sve češći toplotni talasi na planeti koja se zagreva predstavljaju sve veću pretnju za njihov rad, zaradu i živote, upozorili su istraživači u SAD.

U istraživanju neprofitne organizacije Aršt-Rok sa sedištem u SAD, koje je analiziralo Indiju, Nigeriju i SAD, navodi se da bi ekstremne vrućine mogle biti smrtonosne za 204.000 žena godišnje u te tri zemlje u pretoplim godinama, preneo je Rojters.

"Ekstremna vrućina tiho, ali duboko muči žene širom sveta", rekla je direktorka Aršt-Roka Keti Boman Meklaud.

Vrućina stvara "dvostruki teret" za žene, upozorava se u izveštaju.

"Žene ne samo da su podložnije fizičkom razboljevanju od vrućine, već se od njih takođe nesrazmerno očekuje da brinu o svima ostalima, koji su bolesni od vrućine, bilo da je to plaćena ili neplaćena nega", rekla je Meklaud.

Toplotni talasi obaraju rekorde širom sveta, a kontinuirano oslobađanje emisija koje zagrevaju planetu, uglavnom zbog upotrebe uglja, nafte i gasa, dovešće temperature na dosad nepoznat nivo u narednim godinama, kažu naučnici.

Vrućina će uzeti danak od žena, primoravajući ih da rade duže, bilo napolju na farmi, na primer, ili da rade kućne poslove, kao što su kuvanje i čišćenje, za manje novca ili bez prihoda, navodi se u izveštaju.

"Siromašne žene gurnute su dublje u siromaštvo, a žene koje izlaze iz siromaštva vraćaju se nazad", poručila je Meklaud.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin