Zdravlje

Britanci otkrili koliko su tačno Fajzer i Astrazeneka efikasni protiv delta soja koronavirusa

Komentari

Autor: Tanjug

22/07/2021

-

07:25

Britanci otkrili koliko su tačno Fajzer i Astrazeneka efikasni protiv delta soja koronavirusa
Britanci otkrili koliko su tačno Fajzer i Astrazeneka efikasni protiv delta soja koronavirusa - Copyright Tanjug AP/Vincent Thian

veličina teksta

Aa Aa

Dve doze vakcine Fajzer ili Astrazeneka gotovo su podjednako efikasne protiv visoko prenosive delta varijante koronavirusa, kao i protiv ranijeg dominantnog soja alfa, pokazuju rezultati danas objavljene studije sektora za javno zdravlje u Engleskoj.

Zvaničnici tvrde da su ove vakcine visoko efikasne protiv delta varijante koja je sada dominantna u celom svetu, mada upozoravaju da jedna doza vakcine nije dovoljna za visok stepen zaštite od infekcije, prenosi Rojters.

Studija, objavljena u medicinskom žurnalu "New England" otkriva i da su dve doze Fajzerove vakcine 88 odsto efikasne u sprečavanju simptomatskog oboljevanja od delta soja, u poređenju sa 93,7 odsto efikasnosti za alfa varijantu virusa.

Dve doze vakcine Astrazeneka su, kako se navodi, 67 odsto efikasne protiv delta verzije, u odnosu na 60 odsto kako se ranije mislilo i 74,5 odsto efikasne protiv alfa soja korona virusa, u poređenju sa prvobitnom procenom o 66 odsto efikasnosti.

"Samo su umerene razlike u efikasnosti vakcine zabeležene kod delta varijante u poređenju sa alfa varijantom nakon dve primljene doze vakcine", navodi se u engleskoj studiji.

Komentari (0)

Magazin