Život

Kontroverzne "vanzemaljske mumije" iz Meksika podvrgnute laboratorijskom testiranju

Komentari

Autor: Euronews

21/09/2023

-

20:06

Kontroverzne "vanzemaljske mumije" iz Meksika podvrgnute laboratorijskom testiranju
Kontroverzne "vanzemaljske mumije" iz Meksika podvrgnute laboratorijskom testiranju - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Lekari u Meksiko Sitiju sproveli su niz laboratorijskih testova na navodnim "vanzemaljskim" telima s kojima je prošle nedelje pred Meksičkim kongresom svet upoznao novinar i NLO entuzijasta Haime Mosan. 

Kontroverzni Mosan tvrdi da je reč o mumijama bića koja nisu s ovog sveta, iako su njegove tvrdnje od tada demantovali mnogi naučnici.

Međutim, sada direktor Meksičkog mornaričkog naučnog instituta za zdravlje Hose de Hesus Zalse Benitez kaže da su tri studije sprovedene kako bi se ispitala struktura skeleta neobičnih "tela".

Studija je navodno dokazala da su pripadali jednom skeletu i da nisu kombinovani od više tela.

"Nema dokaza o preslaganju kostiju ili manipulisanju na lobanjama", dodao je Zalse.

profimedia

 

Ipak, još u vreme kada su "vanzemaljci" pronađeni u rudniku u Peruu, tamošnji Institut za forenzičku nauku ispitao je mumije i u izveštaju naveo da su tela "nedavno proizvedena".

"Kreacije su napravljene od životinjskih i ljudskih kostiju spojenih sintetičkim lepkom. Zatim su prekrivene mešavinom biljnih vlakana i sintetičkog lepka, kako bi se simulirao tip kože", stajalo je u njihovom saopštenju, piše Euronews.

Mosan je pred Kongresom pod zakletvom rekao da predstavljena tela "nisu ljudi" i naveo je da su ih ispitali naučnici Nacionalnog autonomnog univerziteta u Meksiku, koji su utvrdili da su stara oko 1.000 godina.

Međutim, univerzitetski Institut za fiziku demantovao je kasnije da su njihove studije mogle da dokažu da tela pripadaju vanzemaljcima. U svom saopštenju, oni su naveli da su uz pomoć karbonskog datiranja uspeli da dokažu da su tela zakopana pre 1.000 godina u dijatomejsku zemlju, tip tla koji je nastao od ostataka silikatnih algi, a koji sprečava razvoj bakterija i gljivica, čime olakšava dugotrajno čuvanje. 

Oni su naveli da njihova namera nije bila da "izvlače bilo kakve zaključke o poreklu uzoraka".

profimedia

 

Mosanove tvrdnje razljutile mnoge naučnike.

"Ti zaključci jednostavno nisu potkovani dokazima. Cela stvar je sramna", rekla je Antigona Segura, jedna od vodećih meksičkih astrobiologa za Njujork Tajms.

Vredi napomenuti da je Mosan već ranije optuživan za lažne tvrdnje o navodnim dokazima postojanja vanzemaljskih bića. 

On je 2015. godine otkrio telo za koje je tvrdio da je vanzemaljsko, da bi se kasnije ispostavilo da je reč o ostacima tela deteta. Dve godine kasnije, učestvovao je u video projektu u kom se navodi da su primerci pronađeni u Nasku u Peruu sa izduženim lobanjama i sa po tri prsta na svakoj šaci, dokazi postojanja vanzemaljaca. 

Arheolozi su tada objavili da su ta tela pripadala drevnim Peruancima, čiji su skeleti presloženi tako da ne podsećaju na ljudske. Takođe, u izveštaju peruanskog tužilaštva tada je navedeno se da su uzorci "nedavno napravljene lutke, koje su prekrivene mešavinom papira i sintetičkog lepka da bi se simuliralo prisustvo kože".

Uprkos tome što nema naučno potvrđenih dokaza o postojanju vanzemaljaca, na nedavno održanoj sednici Kongresa, Mosan je pozvao vojne zvaničnike, kontrolore leta i astronome da podrže njegovu najnoviju teoriju.

Komentari (0)

Magazin