Život

Nameštaj, srebro, keramika, nakit: Kolekcija Rotšilda prodata za više od 62,6 miliona dolara

Komentari

Autor: Tanjug

18/10/2023

-

09:26

Nameštaj, srebro, keramika, nakit: Kolekcija Rotšilda prodata za više od 62,6 miliona dolara
Nameštaj, srebro, keramika, nakit: Kolekcija Rotšilda prodata za više od 62,6 miliona dolara - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ogromna kolekcija umetničkih dela, nameštaja, srebra, keramike i nakita koji se dugo čuvala u privatnoj kolekciji bankarske dinastije Rotšild, prodata je za više od 62,6 miliona dolara na nekoliko aukcija u aukcijskoj kući Kristi, u Njujorku.

Prodaja je označila prvu obimnu aukciju u Severnoj Americi dela francuskog ogranka stare bankarske porodice napominje CNN. 

Većinu predmeta stekli su u 19. veku baron Džejms Majer de Rotšild, njegova supruga Beti i njihov sin Alfonsa i od tada je u posedu njihovih naslednika.

Kolekcija je obuhvatala umetničke radove koje je stekla porodica, posebno radove starih majstora, predvođenih slikom Gerita Doua "Mlada žena koja drži zeca sa dečakom na prozoru", koja datira iz 17. veka i prodata za preko 7 miliona dolara.

Među najstarijim predmetima ponuđenim na prodaju je kameja u oniksu sa portretom rimskog cara Klaudija iz prvog veka nove ere, koja je prodata za skoro 116.000 dolara. Zanimljivo je da je ta kameja poslednji put bila na aukciji u Kristiju 1899. godine, kada je prodata za 3.750 funti (oko 395.000 funti ili 496.000 dolara, u današnjem novcu), malo pre nego što se veruje da je ušla u kolekciju Rotšilda.

"Ovo su stvari koje su držane podalje od kraja 19. veka. I da niste poznavali ovu konkretnu granu porodice, ne biste ih videli. To nije tip stvari sa kojima se u Njujorku obično igramo. Veća je verovatnoća da ćete videti ovakvu prodaju u Evropi", rekao je Džonatan Rendel, zamenik predsednika Kristi's Amerikas, u telefonskom intervjuu uoči prodaje. 

Članovi francuskog ogranka porodice Rotšild koji potiču od Džejmsa Majera de Rotšilda, posebno su želeli da prodaju u Njujorku, navodi Kristi. 

Ova konkretna grana porodice živela je u SAD tokom Drugog svetskog rata, rekao je Rendel, dodajući da očekuje da će kolekcija "proći neverovatno dobro bilo gde".

Komentari (0)

Magazin