Život

Novo otkriće naučnika: Domaće i divlje mačke izbegavale međusobno da se pare skoro dva milenijuma

Komentari

Autor: Euronews

08/11/2023

-

23:32

Novo otkriće naučnika: Domaće i divlje mačke izbegavale međusobno da se pare skoro dva milenijuma
Novo otkriće naučnika: Domaće i divlje mačke izbegavale međusobno da se pare skoro dva milenijuma - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Novi arheološki i genetski dokazi mogli bi još bolje da pojasne ono što znamo o istoriji mačaka u Evropi. Naime, tim međunarodnih istraživača otkrio je da su, još od vremena pripitomljavanja, domaće mačke izbegavale da se pare sa evropskim divljim mačkama, uprkos tome što su živele zajedno 2.000 godina.

Ali, pre oko 60 godina sve se promenilo kada je stopa ukrštanja u Škotskoj naglo porasla. Ovakva hibridizacija je brzo preplavila preostalu populaciju divljih mačaka u zemlji. 

Tim stoga spekuliše da je veliko smanjenje populacije divljih mačaka smanjilo šansu za pronalazak partnera za parenje, pa su se neke jedinke tih životinja okrenule domaćoj pripitomljenoj vrsti, dok postoji i mogućnost da su se tako više štitile od zaraznih bolesti.

Divlje i domaće mačke hibridizovane su tek nedavno, prenosi Euronews. "Jasno je da je hibridizacija rezultat savremenih pretnji uobičajenih za mnoge naše autohtone vrste", objašnjava Džo Hauard Mekomb sa Univerziteta u Bristolu, član Kraljevskog zoološkog društva Škotske. 

Gubitak staništa i progon gurnuli su divlje mačke na ivicu izumiranja u Britaniji.

Proterane iz Engleske i Velsa do kraja 19. veka, divlje mačke su utočište našle jedino na visoravnima Škotske. Međutim, za samo nekoliko decenija, geni koji definišu škotsku divlju mačku postali su "preplavljeni" hibridizacijom. Razumevanje istorije, kaže Hauard Mekomb moglo bi nam pomoći da upravljamo tom pretnjom u budućnosti.

Mačke i psi sličniji nego što mislimo

Domaće životinje, uključujući ovce, koze i svinje, blisko su povezane sa ljudima od nastanka poljoprivrednih zajednica pre više od 10.000 godina. Ovi odnosi su doveli do toga da se biljke i životinje šire izvan svojih prirodnih područja kako su se ljudi kretali. Analiza u poslednjih 20 godina otkrila je da se većina domaćih životinja koje su promenile region, ukrštala sa divljim vrstama, dramatično menjajući njihovu genetiku. Ovaj obrazac je viđen kod svih domaćih životinja osim pasa. 

Smatra se da su domaće mačke potekle od bliskoistočnih divljih mačaka i da su stigle u Evropu pre oko 2.000 godina. Istraživački tim je prikupio genetske dokaze i od divljih i od domaćih mačaka, uključujući 48 savremenih jedinki i 258 drevnih uzoraka iskopanih sa 85 arheoloških lokaliteta koji obuhvataju poslednjih 8.500 godina. 

Njihovi nalazi sugerišu da su ove životinje izbegavale seksualni kontakt jedna sa drugom sve do šezdesetih godina prošlog veka.

"Skloni smo da smatramo da su mačke i psi veoma različiti“, kaže profesor Gredžer Larson sa Univerziteta u Oksfordu, koji je doprineo istraživanju. 

"Naši podaci sugerišu da su, barem u pogledu izbegavanja ukrštanja sa svojim divljim pandanima, psi i mačke mnogo sličniji jedni drugima nego svim drugim domaćim životinjama. Zašto je to tako, biće veoma zabavno istražiti", zaključuje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin