Život

Koralna ostrva u Australiji u opasnosti: Smanjenje upotrebe fosilnih goriva moglo pomoći da se uspori njihov nestanak

Komentari

Autor: Tanjug

16/12/2023

-

12:02

Koralna ostrva u Australiji u opasnosti: Smanjenje upotrebe fosilnih goriva moglo pomoći da se uspori njihov nestanak
Koralna ostrva u Australiji u opasnosti: Smanjenje upotrebe fosilnih goriva moglo pomoći da se uspori njihov nestanak - Copyright Tanjug AP/Sam McNeil, File

veličina teksta

Aa Aa

Istraživanje Univerziteta u Sidneju pokazalo je da je više desetina koralnih ostrva, koja obeležavaju pomorske granice u Australiji, u riziku da nestane.

Ova ostrva proširuju jurisdikciju Australije i preko milion kvadratnih kilometara ove zemlje je ograničeno njihovim prisustvom, prenosi BBC.

Istraživanje je procenila da je 56 ostrva u riziku na osnovu različitih faktora, među kojim su poplave i toplotni talasi.

Doktor Tomas Felous, jedan od istraživača, naglasio je da bi smanjenje upotrebe fosilnih goriva moglo pomoći da se uspori nestanak ostrva, kao i da upravljanje australijskom obalom zavisi od njihovog opstanka.

Koralna ostrva predstavljaju "veliku količinu područja gde Australija ima pravo na ribolov, transport i istraživanje minerala", dodao je doktor Felous.

U istraživanju je, takođe, istaknuto da rizik od nestanka koralnih ostrva ima implikacije za zajednice koje žive i oslanjaju se na njih, kao i da potencijalno propadanje ostrva ima geopolitičke posledice.

Komentari (0)

Magazin