Život

Danska kraljica Meri, pored titule, na korišćenje dobila kolekciju skupocenih krunskih dragulja (FOTO)

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

15/01/2024

-

22:11

Danska kraljica Meri, pored titule, na korišćenje dobila kolekciju skupocenih krunskih dragulja (FOTO)
Danska kraljica Meri, pored titule, na korišćenje dobila kolekciju skupocenih krunskih dragulja (FOTO) - Copyright EPA-EFE/Ida Marie Odgaard

veličina teksta

Aa Aa

Danska kraljica Meri je stupanjem njenog supruga kralja Frederika na presto proteklog vikenda stekla, ne samo novu titulu, nego i pristup jednoj od najlepših kolekcija krunskog nakita u Evropi.

Dragoceni nakit mogu nositi samo danski monarsi ili njihove supruge, a sastoji se od četiri seta ogrlica, minđuša i broševa, koji se nasleđuju u danskoj monarhiji već vekovima.

Kolekciju je ustanovila kraljica Sofija Magdalena u 18. veku, a dodala joj je i nekoliko sopstvenih komada. 

EPA-EFE/Ida Marie Odgaard

 

Kraljica Karolina Amali obogatila ju je četrdesetih godina 19. veka, poručivši nekoliko novih komada i prepravivši nekoliko postojećih. 

Četiri seta koji čine danse kraljevske dragulje su smaragdni set, set od bisera i rubina, set od brilijanata i set dijamantskog nakita.

Profimedia

 

Setovi se mogu nositi odjednom, kao što je to često praktikovala kraljica Margareta, ali se dragulji mogu odvojiti i pretvoriti u manje komade nakita.

Svaka danska kraljica još od 18. veka imala je pristup kraljevskim draguljima, ali su se oni oduvek nosili u posebnim prilikama, kao što su posete državnika ili prijemi.

Profimedia

 

Nakit se nikad ne može iznositi iz Danske, a kada ga kraljica ne nosi, izložen je u posebnoj galeriji Rozenborg zamka u Kopenhagenu.

EPA-EFE/Ida Marie Odgaard

 

Kraljica Margareta je svojoj snaji Meri već pozajmljivala nakit, a prvi put ga je nosila 2004, nekoliko dana pre nego što će se udati za Fredrika. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin