Život

Portugalskom psu Bobiju posthumno oduzeta titula najstarijeg psa na svetu

Komentari

Autor: Tanjug

22/02/2024

-

14:32

Portugalskom psu Bobiju posthumno oduzeta titula najstarijeg psa na svetu
Portugalskom psu Bobiju posthumno oduzeta titula najstarijeg psa na svetu - Copyright Tanjug/AP/Jorge Jeronimo

veličina teksta

Aa Aa

Ginisova knjiga rekorda (GWR) oduzela je titulu "najstarijeg psa na svetu" portugalskom psu Bobiju, koji je u međuvremenu uginuo, pošto nije pronašla uverljive dokaze da je on zaista živeo više od 31 godine, navodi se u današnjem saopštenju.

Nakon pritužbi pojedinih veterinara koji su izrazili sumnju u tvrdnje njegovih vlasnika da je zaista zagazio u četvrtu deceniju života, Ginisova knjiga rekorda je prošlog meseca započela zvaničnu reviziju titule izdate prošlog februara.

Prema tom sertifikatu, Bobi je imao 31 godinu i 165 dana, čime je oborio rekord koji je od 1939. godine držao australijski pas koji je uginuo sa 29 godina i pet meseci, preneo je Rojters.

Bobi, rasni Alentejski pastirski pas, koji je svoj život proveo u selu u centralnom Portugaliji, uginuo je u oktobru. Njegova rasa obično ima životni vek od 12 do 14 godina.

Mark Mekinli, direktor evidencije u GWR, rekao je da se ispostavilo da podaci o mikročipu, koji je bio centralni dokaz za Bobijeve godine, nisu bili potrebni za pse rođene pre 2008. godine.

"Bez ubedljivih dokaza koji su nam sada dostupni, jednostavno ne možemo da zadržimo Bobija kao rekordera i iskreno tvrdimo da održavamo visoke standarde koje smo sami postavili", istakao je Mekinli. Bobijev vlasnik, Leonel Kosta, nije se oglašavao. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin