Život

Bobi je oborio Ginisov rekord: On je najstariji pas na svetu ikada

Komentari

Autor: BBC

03/02/2023

-

08:35

Bobi je oborio Ginisov rekord: On je najstariji pas na svetu ikada
Bobi je oborio Ginisov rekord: On je najstariji pas na svetu ikada - Copyright Printscreen YouTube/Guinness World Records

veličina teksta

Aa Aa

Tridesetogodišnji portugalski pas proglašen je najstarijim na svetu u Ginisovoj knjizi rekorda, čime je oborio rekord koji je postojao čitav jedan vek. Čistokrvni je alentejski mastif - rasa koja ima prosečan životni vek od 12 do 14 godina. 

Prethodni rekord držao je australijski Blui, koji je umro 1939. godine u dobi od 29 godina i pet meseci.

Bobi ima 30 godina i 228 dana i u dobrom je stanju za svoje godine, piše BBC. Njegovu starost potvrdila je baza podataka o kućnim ljubimcima portugalske vlade, kojom upravlja Nacionalna unija veterinara.

Proživeo je ceo život sa porodicom Kosta u selu Konkeiros u blizini zapadne obale Portugala sa troje braće i sestara u pomoćnoj zgradi. Leonel Kosta, koji je tada imao osam godina, rekao je da su njegovi roditelji imali previše životinja i da su morali da uspavaju štence, ali je Bobi pobegao. 

Leonel i njegova braća čuvali su psa u tajnosti od svojih roditelja sve dok na kraju nije otkriven i postao deo porodice.

Osim manjih zdravstvenih problema pre nekoliko godina, ovaj pas živi relativno mirno. Dug životni vek mu je, kako navodi BBC, možda u krvi s obzirom na to da je i njegova majka živela 18 godina.

Međutim, vreme je uzelo danak, pa Bobi danas ima poteškoće sa hodanjem i vidom.

Preporuka za vas

Komentari (1)

山田セナ

04.02.2023 22:40

Ima problema sa hodanjem jer je debeo.

Magazin