Život

Belgijski ovčar spasen iz nehumanih uslova "dobio posao" u elitnoj jedinici mađarske vojske

Komentari

Autor: AP

14/05/2022

-

22:31

Belgijski ovčar spasen iz nehumanih uslova "dobio posao" u elitnoj jedinici mađarske vojske
Tanjug/AP/Bela Szandelszky - Copyright Tanjug/AP/Bela Szandelszky

veličina teksta

Aa Aa

Mađarska vojska "uposlila je" talentovanog belgijskog ovčara, dvogodišnjeg Logana, koji je nedavno bio spasen od nasilnih vlasnika. Pas sada služi u protivterorističkim operacijama za elitni odred za bombe.

Trenutno prolazi obuku za otkrivanje eksploziva. U garnizonu jedinice na Dunavu u prestonici Budimpešti, Logan svakodnevno prima vežbe socijalizacije i poslušnosti i obučava se da prepozna miris 25 različitih eksplozivnih materija.

Tanjug/AP/Bela Szandelszky

 

"Već je počeo da uči kako da namiriše eksploziv u potpuno homogenom okruženju, a takođe je počeo da uči kako da pretražuje motorna vozila i brodove", rekao je Loganov trener, narednik. 1. klase Balaž Nemet.

Pre nego što je počeo svoju karijeru u vojsci, život ovog psa je bio pun poteškoća. Prošle godine, službenici za zaštitu životinja dobili su dojavu da je pas zlostavljan i da ga vlasnici drže u nehumanim uslovima u ruralnoj rezidenciji na severoistoku Mađarske. Tokom inspekcije na licu mesta, policajci su pronašli neuhranjenog Logana vezanog lancem od jednog metra.

Tanjug/AP/Bela Szandelszky

 

Nekoliko nedelja kasnije, oficir Nemet, posetio je sklonište gde je Logan bio smešten i počeo da procenjuje njegovu podobnost da postane profesionalni pas za otkrivanje eksploziva.

"U trenutku kada smo ga upoznali, prvi utisci su bili veoma pozitivni. Videli smo dobro motivisanog psa u relativno dobrom stanju i odmah smo imali poverenja u njega", rekao je Nemet.

Tanjug/AP/Bela Szandelszky

 

Logan će služiti za pretragu važnih lokacija u Mađarskoj i mogao bi biti poslat zajedno sa vojskom u misije NATO-a u inostranstvu.

Dok spaseni psi često predstavljaju izazove u obuci s obzirom na njihovu često traumatičnu prošlost, Nemet je rekao da je uveren da će Logan biti uspešan i vredan član jedinice.

Tanjug/AP/Bela Szandelszky

 

"Logan je veoma vredan jer je otprilike jedan od 10.000 spasenih pasa sposoban za vojnu službu, kako medicinski tako i psihički", rekao je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin