Život

Rodbina i drugari đaka visili sa krova škole zbog puškica: Posle snimka usledilo čudno objašnjenje direktorke

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/03/2024

-

12:54

Rodbina i drugari đaka visili sa krova škole zbog puškica: Posle snimka usledilo čudno objašnjenje direktorke
Ilustracija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rodbina i prijatelji učenika 10. razreda jedne škole u nedaleko od Nju Delhija snimljeni su kako se masovno penju na zid obrazovne ustanove kako bi im dostavili puškice.

Neverovatna scena odigrala se 7. marta u školi Čandravati u okrugu Nuh, južno od prestonice Indije za vreme izuzetno važnih završnih ispita, koji su ekvivalent mature u Srbiji, a đaci biraju od pet do sedam pretmeta koje će polagati.

Takođe je tragiomično što su zvaničnici škole u kojoj je 600 đaka polagalo ispit insistirali da je sve bilo regularno i da niko nije varao. Ipak, neki indijski mediji tvrde da je pohod na zidine škole krenuo baš kada su procureli odgovori na pitanja.

Naime, kako piše list Tajms of Indija polagao se ispit iz fizičkog obrazovanja, a neko je slikao pitanja i podelio fotografije sa roditeljima i drugarima đaka, koji su nestrpljivo čekali na parkingu. Oni su brzo pronašli odgovore na pitanja, napisali puškice i počeli da se penju na zidove kako bi ih ubacili kroz male prozore. 

Na jednom od bizarnih snimaka vidi se kako se desetak ljudi vešto penje uz zid, a neki su stigli i do krova, pa pomažu drugima da se popnu. Uprkos videu uprava škole tvrdi da je to bio samo pokušaj masovnog varanja koji je uspešno osujećen.

"Muškarci su pravili haos ispred škole, ali nije bilo varanja unutra. Iako su pokušavali da dozovu učenike koji su bili unutra, pobrinuli smo se da se ništa loše ne dogodi", navodi se u zvaničnom saopštenju.

Oglasila se i derektorka škole, tvrdeći da je obezbeđenje bilo izuzetno strogo.

"Naša škola nema nikakvih problema, smetnje su došle od strane onih napolju. Čak ni ne dozvoljavamo nikome osim učenika da uđu u prostorije. Nema varanja i studenti pravilno polažu ispite. Policija patrolira okolinom, a policajci su stacionirani i u različitim delovima kampusa“, ​​kazala je direktorka Nidi Rohila.

Međutim, i pored oštrog demanta škole, neki od učenika su za medije ispričali kako je ova vrsta varanja rutinska praksa, a da je obezbeđenje na važnim ispitima čista formalnost.

"Ovo je višegodišnja afera i ja sam tome redovno prisustvovao. Iako policija dolazi u posete, to je samo formalnost“, rekao je bivši učenik škole Čandravati za Indian Ekspres.

"To je rutinska aktivnost. Prijatelji studenata bacaju puškice kroz prozorske rešetke kako bi pomogli studentima da polažu ispite. Većina nastavnika se ne buni“, kazao je jedan učenik 10. razreda.

Ovo nije prvi put da se tako nešto dešava u Indiji, pa je tako 2015. objavljen još neverovatniji snimak iz jedne škole u Biharu. Tada se desetine roditelja i drugova učanika popelo uz više spratova kako bi isporučili puškice.

Komentari (0)

Magazin