Život

Harvard uklonio povez sa knjige koji je napravljen od ljudske kože: Prvi vlasnik bio lekar, zašio korice kožom pacijenta

Komentari

Autor: Tanjug

28/03/2024

-

22:04

Harvard uklonio povez sa knjige koji je napravljen od ljudske kože: Prvi vlasnik bio lekar, zašio korice kožom pacijenta
Harvard uklonio povez sa knjige koji je napravljen od ljudske kože: Prvi vlasnik bio lekar, zašio korice kožom pacijenta - Copyright Harvard University

veličina teksta

Aa Aa

Univerzitet Harvard saopštio je danas da je uklonio povez sa knjige iz 19. veka, napravljen od ljudske kože, koja se nalazi u univerzitetskoj biblioteci. Kako se navodi, povez je uklonjen iz "etičkih razloga" zbog načina na koji je napravljen, prenosi Gardijan.

"Nakon pažljivog proučavanja, angažovanja zainteresovanih strana i razmatranja, odlučili smo da ćemo ukloniti povez i da ćemo sarađivati sa vlastima na konačnom odlaganju ovih ljudskih ostataka sa poštovanjem", naveli su iz Harvarda.

Reč je o knjizi "Des Destinees de l’Ame (Sudbine duše), francuskog pisca Arsena Usea, koja se čuva u biblioteci Hauton od 1930-ih godina.

Knjiga je privukla pažnju međunarodne javnosti 2014. godine kada su testovi utvrdili da je njen povez napravljen od ljudske kože.

Tada je otkriveno da je prvi vlasnik knjige, francuski lekar Ludovik Bulan uvezao knjigu kožom preminule pacijentkinje u bolnici u kojoj je radio - bez saglasnosti njene porodice.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin