Život

Fotografija iz Drugog svetskog rata krije dirljivu priču: Američki veteran sreo decu koju je otkrio u korpi na ratištu

Komentari

Autor: CNN

29/08/2021

-

09:36

Fotografija iz Drugog svetskog rata krije dirljivu priču: Američki veteran sreo decu koju je otkrio u korpi na ratištu
Martin Adler - Copyright Tanjug AP/Antonio Calanni

veličina teksta

Aa Aa

Američki veteran iz Drugog svetskog rata otputovao je u Italiju kako bi se ponovo susreo sa troje Italijana iz Bolonje, koje je kao decu, umalo ubio za vreme Drugog svetskog rata.

Martin Adler (97) koji godinama živi na Floridi, rekao je za CNN da je presrećan što je uspeo da ih ponovo pronađe.

Sve je počelo tako što je u decembru Adlerova kćerka Rejčel, ispričala priču o svom ocu na Fejsbuku i zamolila ljude da doniraju novac kako bi mogao da otputuje u Italiju.

Tanjug AP/Antonio Calanni

 

"Dok je sa saborcima tražio Nemce, moj otac je uočio veliku korpu koja se pomerala i pravila buku. Naredili su da onaj koji je skriva u korpi izađe i onda je izašla žena koja je tri puta povikala reč dete", napisala je njegova ćerka.

Dalje je objasnila da je iz korpe, iza nje, izašlo troje male dece. Svi su bili svesni da su ih sekunde delile od tragedije.

"Umesto da ih ubije, moj otac je zagrlio decu i zamolio ih da ih fotografiše. Ona je dozvolila to, ali je insistrila da ih presvuče u najlepšu odeću koju je imala. Tu fotografiju moj tata čuva već 77 godina i uvek se pita šta je sa tim mališanima", kazala je ona.

Zahvaljujući postu na društvenim mrežama deca su jako brzo pronađena. Isposvatilo se da i dalje žive u tom mestu gde ih je Adler pronašao. Reč je o selu Monterencio, blizu Bolonje.

Na aerodromu u Bolonji Bruno (83), Đulijana (82) i Mafalda (79) sačekali Adlera i sada planiraju da nekoliko dana provedu sa njim u njihovom rodnom selu. On inače planira da tamo provede najmanje dve nedleje i da se sa prijateljima priseća prošlosti.

U telefonskom razgovoru za CNN Bruno je rekao da je trenutak kada su se sreli na aerodromu bio veoma emotivan. Inače, kada je prvi put video Adlera imao je svega sedam godina.

"Svakom od nas je poklonio po čokoloadu. To su inače vojnici radili deci u Drugom svetskom ratu", rekao je Bruno.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin