Život

Vojin napravio rotirajuću kuću kako bi ispunio želju supruzi koja nije bila zadovoljna pogledom

Komentari

Autor: AP

14/10/2021

-

17:16

Associated Press

veličina teksta

Aa Aa

Nije baš u rangu sa Tadž Mahalom, ali nije ni daleko od toga. Porodična kuća u Srpcu, malom gradu u severnoj Bosni, svojevrsni je spomenik ljubavi. Kuća koju je projektovao i izgradio Vojin Kusić (72), sa zelenom fasadom i crvenim metalnim krovom, razlikuje se od većine drugih po tome što može da se okreće dok temelj ostaje nepomičan.

Kusićev motiv bio je jednostavan, želeo je samo da reši problem koji je njegova žena predočila - jednoličnost prizora kada se pogleda kroz prozor.

"Davno sam došao na ideju da napravim ovu kuću, ali tada nije bilo odgovarajućih uslova. Nisam imao mnogo slobodnog vremena jer sam vodio privatni posao proizvodnje plastike. Imao sam mnogo mašina i tehnologije. Ali nakon što sam navršio duboku starost i što su moja deca preuzela porodični posao, konačno sam imao dovoljno vremena da se pozabavim ispunjavanjem želja svoje svoje žene", kaže Kusić.

Pre mnogo godina, kada su se tek venčali, Kusić je izgradio "običnu" kuću za sebe i svoju suprugu, i tamo su odgajili svoje troje dece. Supruga je, međutim, dovela u pitanje raspored prostorija ubrzo nakon što je kuća izgrađena.

"Sagradio sam sebi spomenik za života"

"Dok sam gradio tu kuću, rekla je da želi da naša spavaća soba bude okrenuta prema suncu, i to sam prihvatio. Ali to je značilo da naša dnevna soba mora da bude na suprotnoj strani. Posle nekog vremena, počela je da se žali kako ne vidi ljude koji nam ulaze u dvorište i predložila je da se dnevni boravak pomeri tako da bude okrenut prema putu. Morao da srušim zid između dve postojeće sobe i da ih pretvorim u dnevnu. Premestio sam i sve električne instalacije. To je bio veoma zahtevan zadatak i trebalo mi je mnogo vremena, ali uradio sam šta je htela", kaže Kusić.

Tanjug/AP Photo/Radivoje Pavicic

 

Međutim, tu nije bio kraj. Pre šest godina, Kusićev sin se oženio i preselio na sprat kuće, što je značilo da se on sa suprugom vratio u prizemlje. Ponovo je morao da ruši neke zidove, ali je onda shvatio da bi bilo bolje da napravi rotirajuću kuću pre nego što se njegova supruga još jednom predomisli, priča Kusić.

S obzirom na to da je život posvetio proizvodnji, stekao je sve neophodne veštine za jedan ovakav poduhvat. Što se tiče delova za kuću, koristio je motore i točkove sa starog vojnog transportnog vozila.

"Imam troje dece i sedmoro unučadi. Sebi sam sagradio spomenik tokom života - čvrstu kuću, pravilno napravljenu i pogodnu za tri porodice. Služiće nama, ali i njima. Deca vole da dolaze ovde, a oni najmlađi vole da se 'provozaju' u dedinoj kući. Srećan sam zbog toga", rekao je Kusić.

Komentari (0)

Magazin