Život

Sedam decenija na britanskom prestolu: Dan pomešanih osećanja za kraljicu Elizabetu, monarha sa najdužom vladavinom

Komentari

Autor: AP, Euronews Srbija

05/02/2022

-

11:31

Sedam decenija na britanskom prestolu: Dan pomešanih osećanja za kraljicu Elizabetu, monarha sa najdužom vladavinom
AP photo/Arthur Edwards - Copyright AP photo/Arthur Edwards

veličina teksta

Aa Aa

Britanska kraljica Elizabeta II 6. februara obeležava 70 godina na prestolu. Njena vladavina ju je bez presedana, učinila simbolom stabilnosti dok je Ujedinjeno Kraljevstvo prolazilo kroz doba neizvesnosti, piše AP.

Bila je svedok kraja Britanske imperije, pojave multikulturalizma, porasta međunarodnog terorizma i izazova koje postavlja Bregzit, a potom i pandemija kovida 19. Tokom burnih dešavanja i promena širom sveta, ona je bila konstanta, zastupajući interese Ujedinjenog Kraljevstva u inostranstvu, pozdravljajući uspehe nacije i zaleći zbog njenih neuspeha, i uvek ostaje iznad političkih sukoba.

Kraljica (95) tradicionalno ovog dana neće imati javne dužnosti, sećajući se smrti svog oca, kralja Džordža VI čiji je presto nasledila.

profimedia

 

Iznenadni dolazak na presto

Elizabet Aleksandra Meri rođena je 21. aprila 1926. godine. Kao starija ćerka drugog sina kralja Džordža V, Elizabeta, očekivalo se da će uživati u svim benefitima kraljevske porodice. Psi i konji, seoska kuća, odgovarajući spoj, udoban, ali život bez događaja, izgledalo je da je to njena budućnost - bez slutnji da će doći na kraljevski presto na kojem će, ispostaviće se, biti decenijama.

Međutim, sve se promenilo deceniju kasnije kada je njen ujak, kralj Edvard VIII, abdicirao kako bi se oženio razvedenom Amerikankom Volis Simpson. Nakon toga je Elizabetin otac, Džordž VI postao kralj, te je mlada princeza postala prva naslednica prestola.

profimedia

 

Elizabeta je od početka sledila svog oca, koji nije napustio London tokom bombardovanja u Drugom svetskom ratu. Pridružila se Pomoćnoj teritorijalnoj službi početkom 1945. godine, postavši prva žena iz kraljevske porodice koja se pridružila oružanim snagama kao aktivni član sa punim radnim vremenom, piše AP.

Na svoj 21. rođendan posvetila je život naciji i Komonveltu, udruženju država koje je izraslo iz britanske imperije.

"Izjavljujem pred svima vama da će ceo moj život, bio on dug ili kratak, biti posvećen vašoj službi i službi naše velike porodice kojoj svi pripadamo", rekla je ona u radijskom obraćanju emitovanom širom sveta.

Ona se 1947. udala za grčko-danskog princa Filipa, koji je nešto ranije postao britanski građanin, te vojvoda od Edinburga.

AP photo

 

A onda, 1952. godine,  Elizabeta je sa svojih 26 godina krenula na turneju po Komonveltu umesto svog bolesnog oca. Međutim, upravo dok je bila u Keniji, tada već sa svojim mužem, princem Filipom, zatekla ju je vest o smrti oca.

Poznato je da je kraljica bila vezana za svog oca, nasledila je od njega brojne osobine, među kojima je i marljiv rad, posvećenost i svako prihvatanje odgovornosti. Smrt kralja Džordža VI značila je da će upravo Elizabeta postati nova britanska kraljica.

Elizabeta II je krunisana u Vestminsterskoj palati, 2. juna 1953. godine. Televizijski prenos ceremonije je pratilo 20 miliona Britanaca i oko 100 miliona Amerikanaca.

ASSOCIATED PRESS/ File photo

 

Ceremonije u državi i susreti sa svetskim političarima

U proteklih sedam decenija, kraljica je razgovarala sa 14 premijera Veliek Britanije i srela se sa 13 predsednika Sjedinenih Američkih Država. Prilikom dolazaka svetskih lidera, pripremaju se posebne svečanosti i banketi, a gosti donose i prigodne poklone za kraljicu.

Takođe, ona jednom godinšnje ide od Bakingemske palate do Doma lordova gde svečano otvara rad parlamenta.

profimedia

 

Ipak, neki manje raskošni događaji pokazuju kraljičinu vezu sa narodom. Priređivane su zabave koje u kraljičinoj bašti okupljaju vojnike, radnike u školama, ljude koji se bave dobrotvornim radom.

Takođe, tu su i otvaranja škola, posete bolnicama, obilasci porodilišta, kao i godišnje polaganje venaca na spomen obeležje poginulima u sukobima širom sveta, koji su takođe obeležili ovih sedam decenija vladavine Elizabete II.

Tanjug/AP/Alastair Grant

 

Njen muž, princ Filip, preminuo je prošle godine, u jeku pandemije koronavirusa. Tokom ispraćanja supruga na večni počinak, ona je sa crnom maskom za lice sedela sama, ćutke pokazujući da se pravila važe za sve, uključujući i nju.

Jedinstven modni stil

Kraljica Elizabeta poznata je po svom stilu oblačenja, posebno po šeširima, koje je često nosila češće od krune.

 

AP photo

 

Žena koja je pratila modni razvoj kraljice Elizabete II kroz decenije, zaključila je da se niko ne oblači kao ona i da sigurno niko i neće.

"Ona je sama osmislila svoj jedinstveni stil oblačenja i tome je jako posvećena. Nešto je neizmerno smirujuće u njenoj doslednosti, rekla je ranije modna novinarka Elizabet Holms.

Poznato je i da kraljica nosi jednostavne torbe, po kojima je takođe prepoznatljiva.

profimedia

 

Kraljevska porodica u centru pažnje

Elizabeta ima trojicu sinova i jednu ćerku. Najstariji je princ Čarls, koji je sa princezom Dajanom dobio sinove Vilijama i Henrija.

profimedia

 

Kraljičina ćerka Ana ima sina i ćerku, princ Endrju ima dve ćerke, a princ Edvard ćerku i sina.
Početkom 1990-ih, kritike na račun monarhije su se povećale usred izveštaja o kraljičinom privatnom bogatstvu i zabrinutosti za trošak monarhije. Godine 1992. kraljica je pristala da plati troškove većine svoje porodice i postala prvi monarh koji je platio porez na prihod od 1930-ih, navodi AP.

Takođe, kako se podseća, tenzije su ponovo porasle 1997. godine kada je ćutanje kraljevske porodice nakon smrti princeze Dajane, bivše žene princa Čarlsa, podstaklo negodovanje brojnih Dajaninih obožavalaca.

I dan danas kraljevska porodica na meti je različitih kritika zbog ponašanja kraljičinih naslednika.
Trenutno se porodica trudi da se distancira od skandala izazvanog tužbom za seksualno zlostavljanje protiv princa Endrjua, kraljičinog drugog sina, i posledicama nakon što su dvojica najpopularnijih članova kraljevske porodice, princ Hari i njegova supruga Megan, napustili svoje kraljevske dužnosti i otišli ​​u Kaliforniju.

ASSOCIATED PRESS/ File photo

 

Upravo zbog svoje bliskosti sa ocem, decenijama je dan obeležavanja dolaska na presto obeležen pomešanim osećanjima. Iako obeležava godina svoje vladavine, kraljica se seća i smrti oca.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin