Život

Ovako izgleda život u malom planinskom selu u kojem niko nije opterećen da li je Srbin, Makedonac ili Albanac

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/03/2022

-

20:48

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Kamene kuće, građene pre više od 300 godina i one modernije arhitekture čine seoski pejzaž, a kroz selo, srpska obeležja – tako izgleda Kučevište, mesto na oko 15 kilometara severno od Skoplja. Koliko Srba živi u Severnoj Makedoniji precizno ćemo znati kada budu objavljeni rezultati popisa stanovništva koji je završen prošle godine. U međuvremenu, oni koji žive u selu Kučevište kažu za Euronews Srbija da niko nije opterećen time da li je Srbin, Makedonac ili Albanac.

U selu je devetogodišnja škola, Ćirilo i Metodije, u kojoj se nastava izvodi i na srpskom, pa sve više dece uči jezik svojih predaka.

"Nismo opterećeni zbog toga šta si ti – Makedonac ili Srbin, to nema veze kod nas. Slobodno može svako da se izjasni šta je. E sada, većinom su Srbi, ima i Makedonaca i tako živimo zajedno. Život, kao u svakom selu što se živi, tako i mi ovde živimo", kaže Vojislav Ninić.

Selo broji između 3.000 i 4.000 stanovnika. Stariji meštani se uglavnom bave poljoprivredom, najviše vinogradarstvom, dok mlađi, koji nisu želeli pred našu kameru, uglavnom rade u Skoplju.

"Put ima, struja ima, ambulanta ima, pošta ima, škola ima, sve udobnosti", kaže Živka Putova.
Jedna meštanka dodaje da su politički uticaji "izmešali narod", ali da to nikome ne smeta.

Euronews Srbija

Lepa Ninić

"Samo ovi političari su izmešali narod. Mi kao narod svi smo dobri. Evo ja sam radila i sa Albancima, nisam imala nikakav problem na poslu", navodi Lepa Ninić.

"Prvo sam se prezivala tamo Janković, pa posle Jankova, pa ovde Putova. Moj muž se rodio u Bugarskoj i zavelli ga Bugari po njihovom. Inače, svekar se prezivao na -ić, ali eto", kaže za Euronews Srbija Živka Putova iz Kučevišta.

Tako su pojedini došli u situaciju da su najbliži rod, ali da nose različito prezime.

"Otac, ja pamtim, imao sam pet, šest godina, kada je došao čovek i rekao mu: Blagoje, promeni prezime, ako hoćeš da te zaposlim. A nas je bilo petoro dece i morao je čovek da promeni prezime da bi se zaposlio", navodi Rade Putovski dok je sa druge strane njegov bratanac, Vojko Putović.

Euronews Srbija

Vojko Putović

"Nije to asimilacija, ali je izmešana struktura življa ovde u Kučevištu. Polako, polako se to menja, ali većina je srpskog porekla, bez razlike na prezime. Prezime ništa ne znači, bitno je kako se čovek oseća", ističe Putović za Euronews Srbija.

Tako devedesetogodišnji Spaso obeležje naroda kome pripada nikada nije skrivao.

"Što ti smeta šajkača. Nosi šta voliš. Ja nemam ni protiv koga ništa", navodi on.

Nedaleko od Kučevišta je manastir Sveti Arhangel, a u selu crkva Svetog Spasa, iz nemanjićkog perioda, kao i dve novije crkve.

Komentari (0)

Magazin