Život

Najveća suša u Keniji u poslednjih 40 godina ugrozila populaciju Grevijevih zebri

Komentari

Autor: Tanjug

27/09/2022

-

14:27

Najveća suša u Keniji u poslednjih 40 godina ugrozila populaciju Grevijevih zebri
Najveća suša u Keniji u poslednjih 40 godina ugrozila populaciju Grevijevih zebri - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Najgora suša koja je pogodila Keniju u poslednje četiri decenije, izazvala je smrt skoro dva odsto populacije Grevijeve zebre - najređe vrste zebre na svetu, i ugrozila i druge divlje životinje.

Glad izazvana sušom tera divlje zivotinje da se priblize naseljenim mestima i gradovima i dovela je do povećanog broja smrtonosnih sukoba sa ljudima, prenosi Rojters.

Društva za zaštitu životinja navode da se bez hitne intervencije divlje životinje mogu suočiti sa egzistencionalnom krizom u mnogim dijelovima ove istočnoafričke države, ukoliko potraje sušna sezona.

"To je ozbiljna pretnja za njih", rekao je službenik zadužen za praćenje Grevijevih zebri, Endrju Letura, i istakao da je 40 jedinki uginulo zbog suše.

Situacija u južnoj Keniji je takođe loša.

profimedia

 

"Rendžeri su izbrojali osam puta više mrtvih životinja ili previše slabih da bi stajale, u poređenju sa uobičajenom situacijom u ovom periodu ranijih godina", rekao je izvršni direktor "Big lajf" fondacije Benson Lejan, koji radi sa lokalnim zemljoposednicima na zaštiti pašnjake i ekosistema.

Eksperti kažu da se kriza ne može pripisati samo suši.

"Prekomerna ispaša stoke iscrpljuje pašnjake i otežava oporavak ekosistema od suše", rekao je šef terenskih operacija "Spasimo slonove" Dejvid Dabalen.

Grevijeva zebra, koja je veća od standardne ravničarske zebre i ima uže pruge i šire uši, najređa je na svetu i ostalo ih je svega 3.000, od kojih je 2.500 u Keniji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin