Život

Pljačkaši na Mikonosu ukrali sat Švajcarcu i tako slučajno razotkrili zabludu koja je trajala pet godina

Komentari

Autor: Protothema.gr

28/06/2021

-

22:51

Pljačkaši na Mikonosu ukrali sat Švajcarcu i tako slučajno razotkrili zabludu koja je trajala pet godina
Profimedia; Pixabay.com - Copyright Profimedia; Pixabay.com

veličina teksta

Aa Aa

Pljačka kolekcionarskog ručnog sata marke Richard Mille, koji vredi 200.000 evra, koju je izvršila francusko-alžirska banda na Mikonosu, rezultirala je potpunim fijaskom, piše grčka Proto thema.

Skoro pet godina švajcarski preduzetnik nosio je preskupi ručni sat koji mu je poklonio najbolji prijatelj, ne znaju da je u pitanju samo skupa kopija. S druge strane, četvorica pljačkaša na Ostrvu vetrova, ne samo da nisu profitirali koliko su očekivali, već su bili primorani da plate 2.000 evra odštete žrtvi pljačke i 5.000 kaucije.

Na kraju, jedini pobednik bila je policija Mikonosa, koja je uspela da pomoću snimaka kamere identifikuje svetski poznatu bandu koja se proteže od Francuske, Portugala, Tunisa, Turske, do Grčke, otimajući kolekcionarske satove vredne nekoliko hiljada evra iz bogatih ruku njihovih vlasnika.

"Nalazim se na odmoru na Mikonosu. Uveče, 18. juna oko 1:20, dok sam koračao od Hore do glavne izlazne kapije, u pešačkoj ulici mi je s leđa prišlo dvoje ljudi i bez razgovora sa mnom, jedan od njih mi je strgao sa ruke ručni sat koji sam nosio, vredan 200.000 evra. Pre nego što sam stigao da reagujem odmah su pobegli", rekao je Švajcarac policiji sat vremena nakon napada uz opis fizičkog izgleda počinilaca.

Policija Mikonosa morala je odmah da reaguje kako bi pronašla pljačkaše pre nego što napuste ostrvo. Međutim, dan kasnije Švajcarac, koji je napustio Mikonos odlazi u osiguravajuću kuću u Lavriju i daje novo svedočenje koje menja situaciju.

Profimedia; Pixabay.com

 

Kako je rekao u svojoj prvoj izjavi da je "sat marke Richard Mille", ispostavilo se da to nije bilo tačno.

"U pitanju je verna kopija i njena vrednost nije 200.000 evra već 2.000 evra. U početku nisam znao da to nije original jer je to bio poklon mog prijatelja, koji mi je tek danas saopštio pravu vrednost sata", istakao je.

Kao dokaz prosledio je čak i e-mail koji mu je poslao prijatelj iz Amerike, u kojem navodi da je u pitanju "super klon". Potom je policija saznala da kupovinom tako skupog sata, zajedno sa originalom, kupac dobija super klona. U ovom slučaju, američki prijatelj je sebi ostavio original, Švajcarcu poklonio super klona - naravno, ne rekavši ni reč.

Šta je bilo sa bandom?

Policija sa Mikonosa odmah ujutru pretražila je video snimke, a temeljenom istragom brzo su utvrdili da su optuženi pratili žrtvu u parovima. Prvi par su činili Amin S. i Farid N., koji su se kretali blisko Švajcarcu, tražeći pravi trenutak, dok su ga Fahim L. i Mohamed C. pratili sa udaljenosti od 20 metara.

Nekoliko sati kasnije, policija ih je locirala u centru Mikonosa i uhapsila. Zapravo su idenfitikovali odeću koju su nosili prethodne večere, a koju su pronašli u hotelu. Nakon što je policija uhapsila počinioce, kontaktirali su Švajcarca kojem su, prema grčkom zakonu ponudili odštetu od 2.000 evra, kolika je i sama vrednost kloniranog sata. Četvorica optuženih su osim nadoknade vrednosti sata, morali da plate i 5.000 evra za kauciju (po osobi).

(priredila Tara Tomović)

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin