Život

Mistična stvorenja Evrope: Ko je bila Baba Jaga, najpoznatija "zlobnica" u slovenskim bajkama

Komentari

Autor: Euronews

25/10/2022

-

20:44

Mistična stvorenja Evrope: Ko je bila Baba Jaga, najpoznatija "zlobnica" u slovenskim bajkama
Baba Yaga - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Biži se Noć veštica, što znači da je vreme da se ožive neke od legendi o mitskim bićima koja imaju cilj da podgreju "strašnu" atmosferu uoči ovog svetski poznatog praznika. Dok zajedno odbrojavamo do 31. oktobra, prisetimo se nekih od najstrašnijih mitskih bića ikada - danas je na redu Baba Jaga.

U istočnoevropskom folkloru, Baba Jaga je proždrljiva i deformisana stara žena koja kindapuje svoje žrtve pre nego što ih skuva i pojede. Obično su to deca jer je, prema legendi, njihovo meso nežnije.

Natprirodna Baba Jaga obično živi u kući koja se neprestano vrti na nogama ptice.

Štaviše, toliko je strašna da se ponekad pridruži Smrti na njenim putovanjima, pomažući joj da proždre tek oslobođene duše.

Jednostavno rečeno, ona je zastrašujuća inspiracija za sve šumske stare, zle veštice ili zle kume na koje ćete naići u dečjim pričama i filmovima.

profimedia

 

Ljubitelji akcije će se setiti da je u seriji filmova o Džonu Viku, ubici kojeg igra Kijanu Rivs poznat i ruski mafijaš koji nosi ime Baba Jaga, iako je ono prevedeno kao "bugimen". "Bugimen" je zapravo Babajka, čuvodište u ruskom folkloru. Baba Jaga se zapravo odnosi na zlu baku. Što se tiče dela "Jaga", to je kombinacija reči koje znače "zmija" ili "opaki".

Baba Jaga i Vasilisa Prekrasna

Baba Jaga se obično opsiuje kao žena kojoj je nos veličine Pinokijevog koji se ponekad proteže do plafona dok spava, da ima nelomljive zube i, uprkos ishrani, koščate noge. Poznato je i da ona "klizi" kroz vazduh u ogromnom gvozdenom kotliću. A ako još uvek niste sigurni da ste je ispravno identifikovali, njena gorepomenuta kuća prilično je jedinstvena.

U pitanju je šumska koliba koja se nalazi na vrhu džinovskih, pokretnih pilećih nogu. To znači da kuća ljudožderke može da juri ljude i da se u nju ne može ući osim ako ne se ne izgovori magična fraza: "Okreni leđa šumi, a lice meni".

Njena ograda je takođe "šarmatno" prekrivena ljudskim lobanjama, što je počast njenim žrtvama, kao i prilično očigledno upozorenje da se ne treba petljati sa njom.

Postoji mnogo užasnih priča o Babi Jagi, ali najpoznatija je ona o Vasilisi Prekrasnoj, istočnoevropskoj verziji Pepeljuge.

profimedia

 

Nakon smrti njene majke, Vasilijin otac je ponovo stupio u brak sa ženom koja ima dve ćerke. Maćeha i njene ćerke zlostavljale su Vasilisu, a kada je njen otac otišao na dugo putovanje, maćeha je iskoristila priliku da je se otarasi. 

Nova maćeha proda kuću i preseli se sa tri devojke u kolibu u šumi, tražeći od ćerki da izvršavaju nemoguće zadatke uz svetlost sveće. Kada Vasilisa izađe iz kuće po zahtevu posestara da nađe još svetla, ona susreće Baba Jagu, koja pred Vasilisu stavlja brojne teške poslove u zamenu za vatru koju će da odnese u kuću. Uz pomoć lutke, Vasilisa završi sve zadatke i dobija vatru u fenjeru od lobanje, koji potom sagori njenu užasnu porodicu. Naravno, Vasilisina priča ima srećan kraj, ona se udaje za ruskog cara, ali je u njenoj priči najintrigantnija uloga Baba Jage.

Baba Jaga je ovde i prepreka i spasilac, uvrnuta verzija vile kume koja je antagonista bez jasne svrhe. Ona je takođe zagonetna figura koju neki likovi traže zbog njene mudrosti. Da biste dobili njen savet, morate joj prići pažljivo i s poštovanjem. Takođe se savetuje da joj ne postavljate previše pitanja.

Konačno, mnoge predstave je prikazuju kao figuru majke prirode, gde postaje simbol upozorenja: ako nemate zdravo poštovanje prema prirodi i duhovnom svetu, Baba Jaga će doći po vas.

Baba Jaga u popularnoj kulturi

Jedno mesto na kojem je Baba Jaga ostavila trag jeste u Helbojevom univerzumu stripova i filmova gde Helboj istražuje otmice dece i pokušava da je ubije. Baba Jaga se zaklinje na osvetu i postaje jedan od glavnih antagonista serije.

Imala je ulogu i u filmu o Helboju iz 2019. godine, u kojem je Big Red otišao u kuću na pilećim nogama i pucao Baba Jagi u oko.

profimedia

 

Nezvanični prikaz Baba Jage može se videti i u poslednjem filmu o "Veštici iz Blera" iz 2016. godine. Iako se veštica nigde nije videla u originalnom filmu iz 1999. godine, postoje njeni bljeskovi u poslednjem činu nastavka, gde je prikazana kao ogromni duh mršavih nogu, prilično nezasitog apetita kada je u pitanju ubistvo kampera.

Konačno, Baba Jaga je tokom godina postala nešto poput feminističke ikone.

Slika moćne starice koja radi šta god joj je volja postala je privlačna mnogima - čak je imala i kolumnu sa savetima "Pitajte Baba Jagu" na sajtu Hairpin, koji je osnovan 2010, a ugašen osam godina kasnije.

Komentari (0)

Magazin