Život

Koje su vesti ulepšale 2022. godinu: Revolucionarna otkrića, prve žene na visokim pozicijama i "zelena" rešenja

Komentari

Autor: Euronews

01/01/2023

-

12:45

Koje su vesti ulepšale 2022. godinu: Revolucionarna otkrića, prve žene na visokim pozicijama i "zelena" rešenja
Koje su vesti ulepšale 2022. godinu: Revolucionarna otkrića, prve žene na visokim pozicijama i "zelena" rešenja - Copyright Pexels

veličina teksta

Aa Aa

Dosta loših vesti nas je pogodilo u protekloj godini, ali to ne znači da pojedini događaji nisu izazvali osmeh na našem licu ili nam pružili tračak nade za rešavanje nekih od većih globalnih problema.

Pre svega, posle pandemije, život je polako počeo da se vraća u normalu, i za to svi možemo da budemo zahvalni.

Pokušali smo da sastavimo listu svih pozitivnih vesti u 2022. godini, kako bismo vas pred doček Nove godine, podsetili na neke od lepih momenata, revolucionarnih naučnih otkrića ili dostignuća.

Januar

Po prvi put, naučnici su uspeli da objasne šta je pokrenulo specifično formiranje zvezda u Mlečnom putu.

Februar

U februaru je prvi put uspešno ugrađen revolucionarni kičmeni implant koji je ključan za pomoć paralizovanim pacijentima da hodaju, voze bicikl, pa čak i da ponovo plivaju.

Pored toga, tim istraživača u SAD rekao je da su potencijalno izlečili HIV kod žene, što bi je učinilo prvom ženom koja je izlečena od virusa.

Mart

U martu su naučnici dekodirali ceo ljudski genom, popunjavajući milione nedostajućih delova DNK. Otkriće je bio toliko značajno, pre svega jer su mnogi stručnjaci smatrali da će ovo biti nemoguće.

Unsplash

 

Dogodila se prekretnica u ženskom fudbalu kada je više od 91.000 gledalaca oborilo rekord posećenosti na utakmici ženskog kluba Barselone protiv Real Madrida na Barsinom stadionu Kamp Nou – to je takođe bio prvi put da je ženski tim igrao na tom terenu.

Peti mart je bio istorijski dan za Egipćanke, jer je zemlja ušla u istoriju sa svojom prvom ženom sudijom koja je sedela na klupi najvišeg suda u Kairu.

Takođe, do marta je svet instalirao dovoljno solarnih panela da napaja celu Evropu.

April

U aprilu su anonimno vraćene dve sveske koje su pripadale Čarlsu Darvinu, ispunjene njegovim beleškama i skicama, uključujući i čuveni crtež "drveta života", 22 godine nakon što su misteriozno nestale.

Biljna hrana je takođe oborila rekorde sa milijardama u prodaji, prema podacima koje je objavilo Udruženje za biljnu hranu.

Maj

U maju su naučnici uspeli da uzgajaju biljke u lunarnom tlu, što bi znači da bi duži ostanak na Mesecu mogla da postane stvarnost.

Tanjug/AP/Tyler Jones/UF/IFAS

 

Jun

U junu je sprovedeno veoma uspešno ispitivanje "čudesnog leka" protiv raka rektuma. Mala grupa ljudi sa rakom rektuma pokazala je odlične rezultate posle lečenja – njihova bolest gotovo da je nestala.

Jul

U julu, drugi po veličini emiter gasova staklene bašte, Sjedinjene Države, preduzele su, kako se naziva, najambicioznije potencijalne akcije koje je zemlja ikada preduzela u cilju rešavanja globalnog zagrevanja, ulažući milijarde u čistu energiju.

I po prvi put, tri žene su imenovane u Vatikanski komitet koji savetuje papu Franju o kandidatima za biskupe širom sveta.

Avgust

U avgustu je Škotska postala prva zemlja koja je omogućila ženama pristup besplatnim proizvodima za intimnu higijenu, reagujući na statistiku da jedna od deset devojaka u Velikoj Britaniji ne može sebi to da priušti.

Unsplash

 

Septembar

U septembru se pokazalo da najnovija tehnologija holandskog projekta "Ocean Cleanup" koji razvija sisteme za čišćenje plutajuće plastike iz okeana, ima potencijal da ukloni 90 odsto ove plastike do 2040.

Takođe je najavljeno da se ozonski omotač oporavlja. Istraživači iz Nacionalne uprave za okeane i atmosferu (NOAA) predviđaju da će se zatvoriti u narednih pedeset godina.

U Egiptu, džamija Al Azhar imenovala je ženu za savetnika velikog imama, šeika Ahmeda el-Tajeba, prvi put u 1.000 godina.

Oktobar

Osnivači nemačke firme BioNTech, koja je – zajedno sa Pfizerom – proizvela revolucionarnu kovid vakcinu, rekli su za BBC da bi, na osnovu njihovih novih otrkića, možda mogli da pronađu lek za rak do kraja decenije.

AP/Michael Probst

 

Došlo je i do "istorijskog trenutka" u borbi protiv Alchajmerove bolesti jer je eksperimentalni lek značajno usporio napredovanje bolesti u velikom ispitivanju.

Novembar

Naučnici u Švajcarskoj postigli su novi rekord efikasnosti za transparentne solarne ćelije, utirući put prozorima za proizvodnju električne energije koji bi mogli da pomognu u napajanju naših domova i uređaja.

Istraživači su prvi put ubrizgali u ljude krv stvorenu u laboratoriji, što je predstavljalo ključni prvi korak ka tome da crvena krvna zrnca uzgojena u laboratoriji budu dostupna pacijentima kojima su često potrebne transfuzije ili koji imaju retke krvne grupe.

A nove naočare za sunce koje gluvim osobama omogućavaju da pročitaju tekst tekućeg razgovora, lansirane su u svetu. Naočare rade pomoću veštačke inteligencije koja prepozna govor i pretvori u tekst pa gluvi mogu da pročitaju to na staklu.

Decembar

U decembru je Stefani Frapart iz Francuske ušla u istoriju kao prva žena koja je preuzela kontrolu nad mečevima Svetskog prvenstva za muškarce.

Van terena, japanski navijači su tiho podsetili svet na jednu od najosnovnijih lekcija gostovanja – uvek ostavite stvari onako kako ste ih našli.

Devedesetpetogodišnja žena, Angela Alvarez, postala je najstarija osoba ne samo koja je bila nominovana već je i pobedila u kategoriji najboljeg novog umetnika na Latin Grammi.

I nakon decenija istraživanja, naučnici su izveli reakciju nuklearne fuzije koja je proizvela više energije nego što je u nju ušla, imitirajući proces koji pokreće zvezde da proizvode energiju na Zemlji.

Komentari (0)

Magazin