Život

Klimatske promene ove godine zatvorile najveće svetsko klizalište

Komentari

Autor: Tanjug

25/02/2023

-

11:44

Klimatske promene ove godine zatvorile najveće svetsko klizalište
Klimatske promene ove godine zatvorile najveće svetsko klizalište - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Zbog nedostatka leda Rido Kanal u Kanadi, najveće svetsko klizalište na otvorenom, neće primiti posetioce ove sezone, saopštila je uprava, navodeći kao razlog klimatske promene.

Reč je o klizalištu dužine 7,8 kilometara, prvi put otvorenom pre više od 50 godina, koje godišnje poseti više od milion posetilaca, a deo je kanala Rido koji je na popisu UNESKO svetske baštine, prenosi Rojters.

Komisija za nacionalni kapital (NCC), koja upravlja klizalištem, saopštila je da su, iako su procenjivali i pripremali se za uticaje klimatskih promena, njihovi napori da otvore klizalište ove sezone "došli do kraja".

"Ova godina nas je mnogo naučila o efektima blažih zima na klizalište", navodi se u jučerašnjem saopštenju komisije.

profimedia

 

NCC je ranije saopštio da klizalište može da se otvori samo kada je led debljine najmanje 30 centimetara, za šta mora postoji bar 10 do 14 uzastopnih dana sa temperaturom između -20 Celzijusa i -10 Celzijusa.

U Otavi je srednja temperatura u januaru iznosila -5,9 Celzijusa prema Meteorološkoj službi, što je znatno iznad proseka od -10,3 stepeni, navodi Rojters.

profimedia

 

Kanadski meteorolozi su saopštili da su temperature vazduha ove godine posledica vremenskog fenomena La Ninja, dok su klimatske promene omogućile da blage zime budu verovatnije nego što su bile pre nekoliko decenija. NCC i Savet za standarde Kanade naručili su procenu rizika od klimatskih promena kako bi razumeli njihov uticaj na klizalište.

Prema scenariju umerenih emisija, „NCC bi trebalo da se pripremi za sezone sa manje od 40 dana klizanja otprilike 50 odsto vremena“, navodi se u izveštaju.

Prosečna sezona klizališta iznosi 50 dana, a trajala je do 95 dana ranih 1970-ih, prema sajtu kanadske Komisije za nacionalni kapital, navodi Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin