Život

Na Marsu primećeni ostaci drevnog glečera: Na Crvenoj planeti bi ipak moglo biti vode u nekom obliku

Komentari

Autor: CNN

16/03/2023

-

23:20

Na Marsu primećeni ostaci drevnog glečera: Na Crvenoj planeti bi ipak moglo biti vode u nekom obliku
Na Marsu primećeni ostaci drevnog glečera: Na Crvenoj planeti bi ipak moglo biti vode u nekom obliku - Copyright NASA MRO HiRISE/CRISM False Color Composite

veličina teksta

Aa Aa

Ostaci glečera pronađeni su u blizini Marsovog ekvatora, što sugeriše da bi neki oblik vode još uvek mogao da postoji na Crvenoj planeti gde bi ljudi jednog dana trebalo da slete.

Ledene mase više nema, ali naučnici su primetili vidljive ostatke među ostalim mineralnim naslagama u blizini Marsovog ekvatorijalnog regiona. Tamošnje naslage obično sadrže svetlo obojene sulfatne soli. Kada su naučnici bolje pogledali, prepoznali su karakteristike glečera, uključujući grebene zvane morene, krhotine koje je deponovao ili gurnuo glečer u pokretu.

Istraživački tim je takođe uočio pukotine ili duboke klinaste otvore koji se formiraju unutar glečera. Nalazi su objavljeni u sredu na 54. konferenciji o lunarnoj i planetarnoj nauci u Vudlandsu u Teksasu, piše CNN.

"Ono što smo otkrili nije led, već naslaga soli sa detaljnim morfološkim karakteristikama glečera“, naveo je u saopštenju glavni autor studije dr Paskal Li, viši planetarni naučnik sa SETI instituta i Instituta Mars. 

Istraživači veruju da je glečer bio dug šest kilometara i širok oko četiri kilometra, sa nadmorskom visinom između 1,3 i 1,7 kilometara. 

Naučnici imaju ideju o tome kako je nastao otisak glečera, na osnovu dokaza o vulkanskom materijalu u regionu.

Kada mešavine vulkanskog pepela, lave i vulkanskog stakla zvanog plovućac reaguju sa vodom, može se formirati tvrd, korasti sloj soli. 

"A tamo gde su neki od vulkanskih materijala došli u kontakt sa ledom glečera, hemijske reakcije bi se odigrale na granici između njih i formirale bi očvrsli sloj sulfatnih soli. Ovo je najverovatnije objašnjenje za hidratizovane i hidroksilovane sulfate koje primećujemo u ovim svetlim tonovima“, naveo je u saopštemju koautor studije Suraba Šuban, doktorant geologije na Univerzitetu iz Merilenda. 

Geološki mlad površinski led u blizini ekvatora je verovatno erodirao tokom vremena, otkrivajući slani sloj koji je uhvatio otisak leda glečera i njegove karakteristične karakteristike, ističe koautor studije Džon Šut, geolog sa Marsovog instituta.

Mars ima tanku atmosferu, što omogućava svemirskim stenama da se redovno sudaraju sa površinom planete. Ali fine, detaljne karakteristike glečera i dalje ostaju uglavnom neometane u naslagama soli, što navodi istraživače da veruju da je relativno „mlad“.

Autori studije rekli su da misle da je glečer postojao tokom geološkog perioda na Marsu, koji je počeo pre 2,9 milijardi godina i još uvek traje.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin