Život

Kristis stavlja na aukciju kolekciju nakita Hajdi Horten, očekuje 150 milona dolara

Komentari

Autor: Tanjug

09/04/2023

-

15:39

Kristis stavlja na aukciju kolekciju nakita Hajdi Horten, očekuje 150 milona dolara
Hajdi Horten - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Britanska kuća Kristis u maju u Ženevi staviće na aukciju 700 dragulja iz privatne kolekcije preminule Hajdi Horten, koja je bila udovica vlasnika lanca robnih kuća u Nemačkoj, koji je svoje bogatstvo stekao tokom Drugog svetskog rata. 

Očekuje se da će ponude dostići više od 150 miliona dolara, što je do sada nikada postignuta suma, piše španski list "Pais".

Britanska kuća će staviti na prodaju 700 dragulja iz privatne kolekcije pokojne Hajdi Horten (1941-2022), kolekcionarke i filantropa koja je postala najbogatija žena u Austriji. Forbs je njenu imovinu procenio na tri milijarde dolara, zahvaljujući bogatstvu koje je nasledila od svog supruga, Helmuta Hortena, nakon njegove smrti 1987. 

Nemački biznismen i vlasnik lanca robnih kuća Horten AG pripadao je nacističkoj stranci i stekao je bogatstvo tokom Drugog svetskog rata.

Zahvaljujući ovom bogatstvu, Hajdi Horten, koja je svog prvog muža upoznala kada je imala 19, a on 51, venčali su se šest godina kasnije, mogla je da nabavi veliku kolekciju nakita tokom svog života. 

Tu su kreacije Kartijea, Harija Vinstona, Boivina i Van Klif end Arpelsa, kao i biseri, komadi od žada i Bulgari kreacija iz 1970-ih, 1980-ih i 1990-ih. 

Njegov draguljar došao je da spase biser Marije Antoanete, koji je austrijska naslednica kupila 2018. na Sotbijevoj aukciji za 36 miliona dolara, što je rekordna suma za aukcijsku kuću.

"Horten je napravio veoma sofisticiranu kolekciju, kombinujući starinske i moderne dizajne vodećih svetskih kuća nakita", rekao je Rahul Kadakia, stručnjak za nakit Kristija. 

Očekuje se da će kolekcija biti prodata za više od 150 miliona dolara, što je suma koju kompanija nikada nije dostigla. 

Samo dva puta su na aukciji premašili 100 miliona dolara: kada je ponuđen nakit glumice Elizabet Tejlor 2011. i komadi indijskih kraljevskih porodica 2019. godine.

Kristis će predstaviti 400 od 700 dragulja na dve aukcije uživo u hotelu De Berže u Ženevi, 10. i 12. maja, i paralelno u onlajn prodaji, između 3. i 15. maja, dok će još jedna prodaja biti održana u novembru.

Zbog ogromnih očekivanja od ove kolekcije i njene prodaje, najznačajniji komadi su bili na turneji tokom aprila u Hongkongu, Šangaju, Beču, Njujorku, Londonu i Singapuru. 

Prihod od aukcije će ići u Fondaciju Hajdi Horten, kojim će se finansirati medicinska istraživanja i druge filantropske aktivnosti, pored održavanja muzeja moderne i savremene umetnosti koji je udovica milijarderka svečano otvorila u Beču 9. juna 2022. godine, samo tri dana pre smrti. 
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin