Život

Profesor sa Floride oborio neobičan rekord: Istraživač proveo pod vodom 74 dana, ali se ne zaustavlja

Komentari

Autor: AP

15/05/2023

-

19:48

Profesor sa Floride oborio neobičan rekord: Istraživač proveo pod vodom 74 dana, ali se ne zaustavlja
Tanjug AP/Frazier Nivens/Florida Keys News Bureau via AP - Copyright Tanjug AP/Frazier Nivens/Florida Keys News Bureau via AP

veličina teksta

Aa Aa

Univerzitetski profesor dr Džozef Dituri oborio je rekord kao osoba koja je najviše vremena provela pod vodom bez dekompresije, nakon što je 74 dana živeo u podvodnoj kolibi u Ki Largu u Floridi.

Dituri je živeo na dubini od devet metara u Ki Largu u američkoj državi Florida u kolibi koja nema tehnologiju za prilagođavanje podvodnom pritisku. 

Raniji rekord od 73 dana, dva sata i 34 minuta držali su dvoje profesora Brus Kantrel i Džesika Fejn na istom mestu 2014. 

Iako je rekord oboren, Dituri planira da u kolibi ostane do 9. juna, kada će biti sto dana otkako se u nju uselio i započeo svoj projekat "Neptun 100", piše AP.

Njegova misija kombinuje medicinska istraživanja kao i istraživanja okeana i organizovala ju je Fondacija za razvoj morskih resursa, koja je i vlasnik podvodne kolibe.

Tanjug AP/Frazier Nivens/Florida Keys News Bureau via AP

 

"Počastvovan sam što sam oborio rekord, ali imam još toga da uradim na polju nauke", rekao je Dituri, koji je doktor biomedicinskog inženjeringa i penzionisani marinac. 

On se, između ostalog, svakodnevno podvrgava naučnim eksperimentima, kako bi se pratilo kako ljudsko telo reaguje na dugoročnu izloženost ekstremnom pritisku.

"Ideja je da naselimo naselimo svetske okeane i da se brinemo o njima, tako što ćemo živeti u njima", rekao je Dituri.

Iz svog podvodnog studija, on je takođe držao predavanja, a u poslednjih 74 dana došao je u dodir sa više od 2.500 studenata. 

Iako voli život pod vodom, kaže da mu jedna stvar zaista nedostaje.

"Ono što mi najviše nedostaje sa površine je doslovno sunce. To je bilo veliki faktor u mom životu - obično sam odlazio u teretanu u pet ujutru, a onda u povratku gledao izlazak sunca", prisetio se rekorder.

Komentari (0)

Magazin