Život

Tajna stara 13 milijardi godina otkrivena čovečanstvu: Kakve sve svetove u vasioni vidi teleskop Džejms Veb?

Komentari

Autor: CNN

16/07/2023

-

21:00

Tajna stara 13 milijardi godina otkrivena čovečanstvu: Kakve sve svetove u vasioni vidi teleskop Džejms Veb?
Tajna stara 13 milijardi godina otkrivena čovečanstvu: Kakve sve svetove u vasioni vidi teleskop Džejms Veb? - Copyright NASA, ESA, CSA, Steve Finkelstein, Micaela Bagley, Rebecca Larson (UT Austin)

veličina teksta

Aa Aa

Svemirski teleskop Džejms Veb doneo je još jedno zapanjujuće otkriće, istražujući aktivnu supermasivnu crnu rupu dublje u svemiru nego što je ikada zabeleženo. 

Crna rupa se nalazi unutar CEERS 1019,  izuzetno stare galaksije koja je verovatno nastala 570 miliona godina nakon velikog praska što je čini starom više od 13 milijardi godina.

I naučnici su bili zbunjeni kada su otkrili koliko je mala centralna crna rupa nebeskog objekta. 

„Ova crna rupa ima oko devet miliona solarnih masa“, navodi se u saopštenju NASA. 

Sunčeva masa je jedinica ekvivalentna masi sunca u našem solarnom sistemu koja je oko 333.000 puta veća od Zemlje. To je „daleko manje od drugih crnih rupa koje su takođe postojale u ranom univerzumu i koje su otkrili drugi teleskopi“, navodi NASA, a prenosi CNN.

"Takve crne rupe obično sadrže više od milijardu puta veću masu od Sunca  i lakše ih je otkriti jer su mnogo svetlije", navodi se. 

Sposobnost da se tako nejasna, udaljena crna rupa dovede u fokus je ključna karakteristika Veb teleskopa, koji koristi visoko osetljive instrumente za detekciju inače nevidljive svetlosti.

„Gledanje ovog udaljenog objekta ovim teleskopom je slično gledanju podataka iz crnih rupa koje postoje u galaksijama u blizini naše“, rekla je Rebeka Larson, koja je ove godine doktorirala na Univerzitetu Teksas u Ostinu.

Teleskop opazio dve crne rupe i još 11 galaksija za koje nismo znali da postoje

Larson, koji je predvodila ovo otkriće, sada je postdoktorski istraživač na Fakultetu za fiziku i astronomiju Ročesterskog tehnološkog instituta. Ne samo da su istraživači precizno formulisali ovu fascinantnu crnu rupu oni su takođe otkrili dve druge u blizini za koje se čini da su formirane oko milijardu godina nakon velikog praska i takođe su bile manje masivne u poređenju sa ostalima iz tog perioda. 

Jedanaest novih galaksija je takođe snimljeno sa dokazima iz Vebove Cosmic Evolution Earli Release Science, ili CEERS, istraživanja, koje je takođe vodio Univerzitet Teksas u Ostinu. U galaksiji CEERS 1019 relativno mala crna rupa u centru CEER 1019 je misterija za naučnike.

Još nije jasno kako je tako mala crna rupa nastala u ranim danima univerzuma, za koju se znalo da proizvodi mnogo veće gravitacione bunare. 

 „Nismo navikli da vidimo sve te  strukture na slikama na ovim udaljenostima“, rekao je član CEERS tima Jeihan Kartaltepe sa Tehnološkog instituta Rochester u Njujorku.

„Spajanje galaksija moglo bi biti delimično odgovorno za podsticanje aktivnosti u crnoj rupi ove galaksije, a to bi takođe moglo dovesti do povećanog formiranja zvezda. Novootkrivene galaksije i dalje izbacuju nove zvezde, navodi NASA.

A ovi nalazi, zajedno sa drugima iz CEERS istraživanja, mogu dovesti do fascinantnih otkrića.

"Veb je bio prvi koji je otkrio neke od ovih galaksija“, rekao je Seiji Fudžimoto, saradnik NASA Hubble sa UT Austin koji je bio deo tima Univerziteta Teksas u Ostinu koji je otkrio 11 novih galaksije, u saopštenju. 

„Ovaj skup, zajedno sa drugim udaljenim galaksijama koje možemo identifikovati u budućnosti, mogao bi da promeni naše razumevanje oko formiranja zvezda i evolucije galaksija tokom kosmičke istorije. 

Istraživači takođe primećuju da crna rupa unutar CEERS 1019 može ostati najudaljenija aktivna supermasivna crna rupa ikada zabeležena u relativno kratkom vremenu. Astronomska zajednica već objavljuje podatke koji bi mogli da ukažu na druge, udaljenije crne rupe. To bi moglo da se uradi za samo „nekoliko nedelja“, predviđa NASA.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin