Život

Dolijao ozloglašeni nestašni crni medved: "Henk Tenk" je ženka, DNK dokazima povezana sa 20 provala

Komentari

Autor: BBC

07/08/2023

-

21:45

Dolijao ozloglašeni nestašni crni medved: "Henk Tenk" je ženka, DNK dokazima povezana sa 20 provala
Dolijao ozloglašeni nestašni crni medved: "Henk Tenk" je ženka, DNK dokazima povezana sa 20 provala - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Veliki, ozloglašeni nestašni crni medved uhvaćen je posle više od godinu dana bekstva nakon niza provala u Kaliforniji, prenosi BBC. 

Veruje se da je medved, koji je težak 227 kilograma i fanovima poznatiji kao Henk Tenk, od 2022. godine provalio u više od 20 kuća u oblasti jezera Taho.

Zanimljivo je da je Henk zapravo ženka, koja će biti premeštena u utočište u Koloradu, a njena tri mladunca mogla bi da budu prebačena u ustanovu u kalifornijskom okrugu Sonoma.

U saopštenju objavljenom u petak, Kalifornijsko odeljenje za ribu i divlje životinje (CDFW) je saopštilo da su biolozi "bezbedno onesposobili" medveda koji je DNK dokazima povezan sa ukupno 21 provalom.

Nakon zdravstvene provere, za koju se očekuje da će biti upešna, Henk će biti odvedena u Utočište za divlje životinje u blizini Springfilda u Koloradu, a tri mladunca biće premeštena u Kaliforniju "u nadi da će biti u stanju da okončaju lanac negativnog ponašanja koja su naučili, kako bi bili vraćeni u divljinu".

Na platformi društvene mreže Iks, ranije poznate kao Tviter, guverner Kolorada Džared Polis poželeo je dobrodošlicu Henku - i našalio se da je trebalo da bude nazvana "Henrijeta Tenk".

Prvobitno se verovalo da je Henk odgovorna za više od 40 provala, ali uzorci DNK su dokazali da su provale takođe delo još najmanje dva velika medveda sa ogromnim apetitom za ljudsku hranu.

Otkriće da Henk nije bila sama u zločinačim pohodima navelo je kalifornijske zvaničnike da uvere javnost da "nijedan medved neće biti eutanaziran, povređen, preseljen u neki objekat ili smešten u zoološki vrt".

Biolozi veruju da je Henk, koja je znatno veća od većine crnih medveda, prestala da se plaši ljudi i da je naučila da koristi svoju snagu kako bi na silu ulazila u domove ljudi.

"Kada imate medveda koji silom probija kroz garažna vrata ili otvara ulazna vrata dok su ljudi unutra to je prilično drsko, ali i neobično", rekao je portparol CDFV-a Piter Tira za Bi-Bi-Si u februaru 2022. godine. 

Sudbina druga dva medveda koja su umešana u provale u Kaliforniji, kao i to gde se nalaze, još uvek je nepoznanica. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin