Život

Kutija ipak nije bila prazna: Iznenađenje nakon prvobitnog razočaranja zbog mulja u vremenskoj kapsuli na Vest Pointu

Komentari

Autor: BBC

31/08/2023

-

19:19

Kutija ipak nije bila prazna: Iznenađenje nakon prvobitnog razočaranja zbog mulja u vremenskoj kapsuli na Vest Pointu
Tanjug/AP/Michael Hill - Copyright Tanjug/AP/Michael Hill

veličina teksta

Aa Aa

U vremenskoj kapsuli iz 1820-ih, koja je izgledala prazna kada je otvorena na dugo očekivanoj ceremoniji u američkoj vojnoj akademiji Vest Point, pažljivom pretragom je otkriveno da sadrži novčiće i medalju. 

Olovnu kutiju su pretresli kadeti akademije uživo pred kamerama i publikom i ,osim mulja i blata činilo se ne sadrži ništa više, što je bilo razočaravajuće za sve prisutne. Nade da će se pronaći nešto veliko bile su ugašene.

Ipak, detaljnim ispitivanjem i pažljivim pregledom mulja otkrivena je jedna medalja i šest veoma starih novčića. U kutiji se nalazila i medalja koja slavi završetak kanala na jezeru Iri 1825. Kanal je izgrađen za osam godina i povezao je reku Hadson u Njujorku sa Velikim jezerima, prenosi BBC.

Nakon početnog razočaranja usledio je preokret događaja. Arheolog Vest Pointa Pol Hadson je koristio drveni kramp i četku da pažljivo pretraži sedimente unutar kutije.

"Konačno, eto, viri ivica novčića ," rekao je za Asošijeted pres. "I pomislio sam, pa to je u redu, i to je nešto za početak." 

Na ceremoniji u ponedeljak, mladi vojnici su posmatrali kako neki od najboljih polaznika Vest Pointa izlaze na scenu da proslave uzbudljiv trenutak.  Ispred njih, u centru pozornice, bila je siva kutija -   i dvoje zaposlenih u školi, koji su stajali sa ljubičastim gumenim rukavicama i belim maskama, spremni da otkriju njen sadržaj.

Kutija je pronađena nekoliko meseci ranije, tokom restauracije bronzane statue Tadeuša Košćuška, proslavljenog ratnog heroja i državnika. Ispod mermernog lica spomenika otkrivena je kutija, koja je očigledno postavljena tamo tokom završetka statue 1829.

Komentari (0)

Magazin