Novosti

Promene na listi najmoćnijih pasoša: Jedna azijska država na prvom mestu, a kako se kotira putna isprava iz Srbije?

Komentari

Autor: Euronews

08/10/2023

-

21:06

Promene na listi najmoćnijih pasoša: Jedna azijska država na prvom mestu, a kako se kotira putna isprava iz Srbije?
Promene na listi najmoćnijih pasoša: Jedna azijska država na prvom mestu, a kako se kotira putna isprava iz Srbije? - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Lista najmoćnijih pasoša na svetu promenila se prvi put u poslednjih pet godina, a prvo mesto zauzela je singapurska putna isprava. 

Naime stanovnici te zemlje mogu da putuju bez vize na 192 od 227 svetskih destinacija, dok evropske zemlje - Nemačka, Italija i Španija - zauzimaju drugo mesto sa 190 destinacija, koliko njihovi državljani mogu da posete bez viza. 

Srpski pasoš nalazi se na 29. mestu liste.

Rang lista sastavljena je prema Henli pasoškom indeksu, koji se ažurira na svakih četiri meseca. Zasnovan je na broju destinacija koje vlasnici pasoša mogu da posete bez vize, a listu sastavlja konsultantska firma "Henli & Partners" na osnovu podataka Međunarodne asocijacije avioprevoza. 

Zemlje dobijaju po jedan bod za svaku destinaciju koju mogu da posete bez vize, a lista danas izgleda ovako:

1. Singapur

2. Nemačka, Italija i Španija
3. Japan, Austrija, Finska, Francuska, Luksemburg, Južna Koreja, Švedska
4. Danska, Irska, Holandija, Velika Britanija
5. Belgija, Češka, Malta, Novi Zeland, Norveška, Portugalija i Švajcarska
6. Australija, Mađarska i Poljska
7. Kanada i Grčka
8. Litvanija i SAD
9. Letonija, Slovačka i Slovenija
10. Estonija i Island

Avganistan ostaje zemlja sa najslabijim pasošem na svetu, budući da ima bezvizni režim sa samo 27 destinacija. Slede ga Irak (29 destinacija) i Sirija (30 destinacija).

profimedia

 

 

Na samom dnu su i Pakistan (33 destinacija), Jemen i Somalija (35), Palestina i Nepal (38), Severna Koreja (39), Bangladeš (40), Libija i Šri Lanka (41) i Kosovo (42).

Raste sloboda kretanja, ali i nejednakost

Tokom prethodnih godina pasoški indeks uglavnom ukazuje na veće slobode putovanja, budući da se broj zemalja koje putnici mogu da posete bez viza gotovo udvostručio od 2006. godine, kada je tu mogućnost nudilo 58 destinacija. 

Danas samo osam zemalja ima manji indeks nego pre jedne decenije, ali se istovremeno produbljuje jaz između najmoćnijih i najmanje moćnih.

Koje zemlje su najgostoljubivije?

Dvanaest zemalja na svetu nudi bezvizni režim za svih 198 svetskih pasoša, a tu se ubrajaju: Burundi, Komoro ostrva, Džibuti, Gvineja Bisao, Maldivi, Mikronezija, Mozambik, Ruanda, Samoa, Sejšeli, Timor-Leste i Tuvalu.

Četiri zemlje ne dozvoljavaju ulazak bez vize nijednom stranom državljanu, a to su Avganistan, Severna Koreja, Papua Nova Gvineja i Turkmenistan, piše Euronews.

Slede ih Libija, Butan, Eritreja, Ekvatorijalna Gvineja i Indija, koje nude bezvizni režim za manje od pet drugih država.

Indeksi pokazuju da otvorenost za posetioce ne mora zemljama nužno da obezbedi lakši pristup drugim destinacijama. Singapur i Južna Koreja – obe relativno otvorene – popele su se na listi pasoškog indeksa, dok su SAD i Kanada skliznule naniže dok njihova otvorenost stagnira.

Vlasnici američkih pasoša mogu pristupiti 184 od 227 destinacija bez vize, dok samo 44 druga pasoša imaju bezvizni pristup SAD. Države EU daju privilegije bezviznog režima za dvostruko veći broj država od SAD.

Australija, Kanada, Novi Zeland i Japan čine prvih pet zemalja na listi onih sa najvećim disparitetom između slobode putovanja koju uživaju i bezviznog pristupa drugim zemljama.

Zemlje koje su najotvorenije, ali imaju najmanje moćne pasoše su Somalija, Šri Lanka, Džibuti, Burundi i Nepal.

Komentari (0)

Putovanja