Novosti

Dva grčka ostrva pred novim lokdaunom, na još šest situacija "zabrinjavajuća"

Komentari

Autor: Tara Tomović

29/07/2021

-

18:33

Dva grčka ostrva pred novim lokdaunom, na još šest situacija "zabrinjavajuća"
Dva grčka ostrva pred novim lokdaunom, na još šest situacija "zabrinjavajuća" - Copyright Foto-ilustracija: AP Photo

veličina teksta

Aa Aa

Zamenik ministra civilne zaštite Grčke Nikos Hardaljas upozorio je danas da su ostrva Mikonos i Ios na korak od zatvaranja, pošto je Komisija oba ostrva stavila u stanje pojačanog nadzora. Takođe je upozorio da postoji zabrinutost od izbijanja povećanog broja slučajeva na Zakintosu, Tinosu, Lefkadi, Santoriniju, Parosu i Rodosu, te da se situacija na ovim ostrvima pomno prati.

Hardaljas je zatražio od lokalnih vlasti, posetilaca i kontrolnih mehanizama da sa velikom pažnju posmatraju mere lične zaštite i pravila rada, posebno u oblastima sa visokim brojkama. Najavio je i da će se kontrole u ovim oblasima nastaviti vrlo intenzivnim tempom i uz jačanje kontrolnih mehanizama.

Na tzv. naradžastu listu uvrštene su i opštine Solun, Halkidiki, Ksanti, Florina, Evija i Tinos, kao i Speces, Sfakija i Hios.

Odgovarajući na pitanje u vezi sa predlogom američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti da i vakcinisani nose maske u zatvorenom, Hardaljas je rekao da ga "slike koje vidi na pomenutim mestima rastužuju".

"Naravno, mera obaveznog nošenja maske odnosiće se na sve - vakcinisane i nevakcinisane. Nevakcinisani se, međutim, igraju sa svojim i, nažalost životima drugih".

Indeks pozitivnosti na određenim lokacijama u Grčkoj mnogo je veći od očekivanog - tačnije 5,5 odsto na Parosu, 4,27 odsto na Mikonosu, 4,2 odsto na Tinosu i 3,76 odsto u Retimnu.

"Procenat slučajeva zaraženih turista je veoma mali i iznosi ispod jedan odsto", naglasio je Hardaljas dodajući da je u Solunu zabeležen veliki porast novih infekcija, te će se u pomenutim oblastima situacija pomno pratiti.

Inače, u Grčkoj je danas zabeleženo 2.696 novih slučajeva, 157 se nalazi na respiratoru dok je devetoro preminulo.

 

Komentari (0)

Putovanja