Novosti

Komšijska zemlja obiluje dugačkim peščanim plažama, a cene letovanja već od 150€

Komentari

Autor: Euronews Srbija/T.T.

23/02/2024

-

18:55

Komšijska zemlja obiluje dugačkim peščanim plažama, a cene letovanja već od 150€
Komšijska zemlja obiluje dugačkim peščanim plažama, a cene letovanja već od 150€ - Copyright pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Turizam u Bugarskoj doživeo je značajan porast u poslednjim mesecima 2023. godine, pri čemu su ukupni prihodi od noćenja porasli za 19,8 odsto što je iznosilo neverovatnih 89,7 miliona bugarskih leva, odnosno 45.808.353 miliona evra. Ovaj porast je bio podstaknut značajnim doprinosom nerezidenata koji su činili skoro 14,5 miliona evra ukupnog prihoda, preneo je sajt BNN.

Na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu, Bugarska je u fokus vratila obalu Crnog mora i impresivne rizortove koji se izgradili u međuvremenu otkako je ova zemlja poslednji put bila hit za turiste iz Srbije. Tako su Sani bič i Nesebar gotovo neprepoznatljivi u odnosu na period pre 15-20 godina, a cene su i dalje konkurentne sličnim destinacijama u okruženju. Time je Bugarska zaokružila celokupnu ponudu i pokazala da je destinacija za svih 365 dana u godini.

378 kilometara obale i pregršt peščanih plaža

Obalu Crnog mora karakterišu dugačke peščane plaže, čisto more i velika raznolikost rizortova i odmarališta za svačiji džep. Oni koji traže porodični odmor, mladi koji žele noćni život, ali i ljubitelji prirode koji preferiraju miran odmor u Bugarskoj mogu pronaći savršeni kutak za sebe.

Bugarska obala je dugačka čak 378 kilometara, nudi 70 plaža, zaliva u okruženju gustih šuma sa divnom mešavinom planinske i morske klime. Štaviše, čak 11 peščanih plaža u Bugarskoj dobilo je Plavu zastavu 2010. godine.

Pixabay

 

Premda Crno more ima nizak nivo saliniteta, temperatura mora leti je savršen izbor za porodice sa malom decom.

Osim toga, kombinacija vazdušnih struja sa Stare planine i Strandže, doprinosi savršenoj klimi koja pruža mogućnost da na letnjem odmoru udišete planinski vazduh.

Letovališta za svačiji ukus

Svakako najpopularniji jeste Sunčev Breg (Sunny Beach), dinamično letovalište koje krasi dugačka peščana plaža i plitko more. Upravo zbog toga savršeni je izbor za porodice sa decom i ljubitelje sunčanja. Ne manjka ni sadržaja za mlade, uključujući vodene sportove i bič barove, ali i klubove za noćni izlazak.

Unsplash

Sunčev breg

U pitanju je letovalište koje je svakako najviše zastupljeno u ponudi srpskih turističkih agencija. Što se cena tiče, aranžman na bazi sedam noćenja sa doručkom u hotelu sa tri zvezdice, autobusom, krajem jula u proseku iznosi oko 350 evra.

profimedia

Zlatni Pjasci

Možda i najlepši, Zlatni Pjasci (Golden Sands) svoje ime duguju plaži čiji pesak upravo podseća na zlato, ali i bujnoj vegetanciji koja okružuje ovo mesto. Savršeno je letovalište i za one koji vole duge šetnje zahvaljujući velikom broju planinarskih staza i mogućnosti da se istraži okolina. Većina naših agencija nudi isključivo hotele od tri i četiri zvezdice sa sopstvenim prevozom, a cena noćenja kreće se već od 17 evra po osobi.

Pixabay

Nesebar

Možda i najpopularniji Nesebar najbolje oslikava istoriju i kulturu Bugarske i prava je mešavina popločanih ulica, tradicionalnih kuća i antičkih ruševina smeštenih na prelepom stenovitom poluostrvu. Treba istaći da je Stari grad Nesebara pod zaštitom Uneska.

Unsplash

Nesebar

Nesebar pak, ne krase peščane plaže, ali za ljubitelje istorije svakako nema greške. Noćenje u hotelima koji su udaljeni od plaže oko 500-600 metara može se naći već za 17 evra, dok u proseku 40 evra iznosi noćenje po osobi u hotelima sa tri zvezdice nedaleko od obale.

Unsplash

Sozopol

Za one koji vole mirniji odmor tu je i Sozopol, poznat po živopisnim kaldrmama, galerijama i tavernama. Pomorije je idealno za ljubitelje slanih bazena i lekovitog blata. Osim svoje wellness ponude, grad ima savršenu plažu i stari grad koji obiluje tradcionalnim kućicama. U pitanju su letovališta za koja pojedine agencije nude smeštaj, ali uz sopstveni prevoz.

 

Komentari (0)

Putovanja