Novosti

"Ne možemo da ogradimo grad": Amsterdam u borbi protiv masovnog turizma zabranjuje izgradnju novih hotela

Komentari

Autor: Euronews

19/04/2024

-

17:26

"Ne možemo da ogradimo grad": Amsterdam u borbi protiv masovnog turizma zabranjuje izgradnju novih hotela
"Ne možemo da ogradimo grad": Amsterdam u borbi protiv masovnog turizma zabranjuje izgradnju novih hotela - Copyright AP/Peter Dejong

veličina teksta

Aa Aa

Amsterdam zabranjuje izgradnju novih hotelskih zgrada u svom najnovijem pokušaju suzbijanja prekomernog turizma. Holandski grad takođe ograničava broj noćenja turista.

"Želimo da grad učinimo i zadržimo pogodnim za život za stanovnike i posetioce. To znači: nema prekomornog turizma, nema novih hotela i ne više od 20 miliona noćenja turista u hotelima godišnje", navodi se u saopštenju lokalne vlade.

Vlasti su takođe najavile ograničenje na rečna krstarenja kao deo pokušaja za smanjenje broja posetilaca, piše Euronews.

Prema novim pravilima lokalnog veća, izgradnja novog hotela u Amsterdamu biće dozvoljena samo ako se zatvori neka druga zgrada.

Nova nekretnina ne može da poveća broj mesta za spavanje i mora da dokaže da će biti korisnija za grad – ako je na primer održivija.

Novi hoteli koji već imaju obezbeđene dozvole izuzeti su od zabrane.

Vlasti Amsterdama su takođe smanjile broj krstarenja rečnim brodovima koji dolaze do prestonice. Godine 2023. u grad je pristalo oko 2.300 plovila. Do 2028. lokalna vlast želi da se ta cifra smanji na 1.150.

AP/Peter Dejong

 

Ovo ograničenje bi smanjilo broj turista koji posećuju Amsterdam za oko 271.000, navodi nacionalni novinski sajt "Dutch News".

Krstarenja su posebno problematična tokom prolećne sezone kada se njih oko 1.000 usidri u Amsterdamu, izjavila je za "Dutch News" šefoca gradskih finansija Hester van Buren.

"Ne kažem da će ovo rešiti problem prevelikog broja turista. Ali nećemo deliti turiste na dobre i loše. Ovo je jedna u nizu mera za smanjenje ukupnog broja turista. Reč je o prenaseljenosti i autobusima parkiranim svuda po trotoarima", rekla je Van Buren tokom prezentacije plana ove nedelje.

Nova ograničenja su deo tekuće borbe protiv prekomernog turizma u Amsterdamu, gde je takođe povećana turistička taksa, zabranjena marihuana u kvartu crvenih fenjera i zabranjeni obilasci izloga seksualnih radnica.

"Prekomerni turizam je svetski problem, a ni turisti ne vole kada su mesta tako puna. Ali ne možemo jednostavno postaviti ogradu oko Amsterdama", rekla je Van Buren.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja