Novosti

Praznici sve bliže, a kapaciteta sve manje: Očekuje se velika posećenost izletišta, ali ni Beograd neće ostati "pust"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/04/2024

-

12:55

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Pozicija Uskrsa odmah iza Prvog maja omogućava duži godišnji odmor sa malo iskorišćenih slobodnih dana, što je jedan od razloga zbog čega turističke agencije imaju pune ruke posla. Stručnjaci kažu da su smeštajni kapaciteti gotovo popunjeni, ali i da se očekuje da će izletišta biti ispunjena.

Kako su nedavno iz Turističke organizacije Srbije naveli za naš sajt, top pet destinacija za domaće turiste u maju su Zlatibor, Beograd, Vrnjačka Banja, Novi Sad i Subotica, a za inostrane turiste, to su Beograd, Novi Sad, Zlatibor, Niš i Subotica. 

Međutim, u suret praznicima, interesovnje za domaći turizam značajno raste pa su našim turistima najinteresantnije banje i planine, kažu iz turističkih organizacija.

Direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović kaže za Euronews Srbija da su osim Zlatibora, Kopaonika i Tare, u fokusu domaćih turista i Zlatar, ali i Divčibare.

Kada je reč o banjama, turisti najčešće biraju Vrnjačku, Soko i Prolom, a kako kaže Labović, Vojvodina je takođe popularna, pa se turisti odlučuju i za Frušku Goru i Palić.

Velika potražnja za izletištima

Iako se očekuje da će zbog praznika ulice Beograda biti "puste", iz Tursitiče organizacije kažu da to neće biti samo delimično, zato šro u pestonici "ima puno stranih turista".  

"Kada su strani gosti u pitanju, oni najčešće i biraju Beograd, ali i druge gradove kao što su Novi Sad, kao što je Niš, Kragujevac, ali onda svakako i Zlatibor, takođe im je vrlo interesantan i Kopaonik, Vrnjačka i Soko banja, tako da očekujemo da bude onako vrlo raznoliko", nabraja Labović.

Tanjug/Opština Čajetina/Marko Cusin

 

Ona takođe ističe da su među našim ljudima sve popularniji jednodnevni izleti.

"Očekujemo da će sva izletišta biti popunjena, kako u okolini Beograda, tako i u okolini drugih gradova. Imamo zaista veliki broj različitih vidikovaca, pešačkih staza, biciklističkih staza, jer je aktivan odmor i boravak u prirodi, ono što se traži", objašnjava naša sagovornica.

Kapaciteti gotovo popunjeni

Ona napominje da je sad oko 90 odsto smeštajnih kapaciteta popunjeno. 

"Ima još po neko mesto, ali teško da baš može da se bira puno, tako da oni koji nisu do sada još uvek ništa rezervisali, ovo je poslednji trenutak da to urade", kaže Labović, ističući da se nada će na kraju svako naći mesto za odmor koje mu odgovara.

Dodaje i da početak godine nagoveštava da će turistička sezona biti dobra, te da raste interesovanje za turizam u Srbiji.

Promo

 

Govoreći o rastu cena usluga u tom sektoru, Labović navodi da cena utiče na potražnju, ali da je to slučaj i u ostalim zemljama. 

"Oni koji žele da putuju, da li se odluče za Srbiju ili za neku destinaciju van Srbije, svugde su cene nešto korigovane i ono što je važno je da imamo ponudu za svačiji džep, od privatnog smeštaja do hotela sa pet zvezdica", kaže Labović. 

Tri razloga zbog kojih stranci dolaze u Srbiju

Kada je reč o stranim turistima, ovo je najznačajniji deo sezone, kaže Labović navodeći da sezona traje do kraja oktrobra.

"Inostrani turisti dolaze zbog kraćih odmora, tako da već znamo da su nam hoteli prilično popunjeni, da je stopa popunjenosti visoka i tako očekujemo da bude bukvalno do kraja jeseni", kaže ona.

Labović navodi da Beograd nudi puno raznolikog sadržaja, od manifestacija do raznih aktivnosti koje daju "dodatu vrednost destinaciji".

"Naravno da kulturno-istorijske znamenitosti zauzimaju prvo mesto kod obilazaka, naročito za inostrane turiste, ali oni izdvajaju kulturno-istorijske znamenitosti u top tri razloga za dolazak u Srbiju, mimo toga stranci izdvajaju boravak u prirodi i gastronomiju. Sve to ima Beograd, ali svakako i čitava Srbija", ističe Labović.

E-Stock/Miloš Rafailović

 

Ipak, naša sagovornica kaže da inostrani turisti na prvo mesto stavljaju gastronomiju kao "jedan od najpozitivnijih utisaka koje ponesu iz Srbije". 

Od znamenitosti u Beogradu, "stranci" izdvajaju Beogradsku tvrđavu i Kalemegdanski park, Knez Mihailovu, Hram Svetog Save, ali mnogi vole da odu i do Ada Ciganlije, objašnjava Labović.  

Komentari (0)

Putovanja