Novosti

Jedna od najlepših grčkih plaža i ove godine ostaje zatvorena za posetioce

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/05/2024

-

11:56

Jedna od najlepših grčkih plaža i ove godine ostaje zatvorena za posetioce
Plaža Navajo - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Jedna od najlepših plaža na svetu, a definitivno najpoznatijih u Grčkoj i ove sezone će ostati zatvorena za posetioce. U pitanju je plaža Navajo na Zakintosu koju će turisti moći da vide, ali samo sa bezbedne udaljenosti sa mora.

Naime, u grčkom Službenom glasniku objavljena je zajednička odluka četiri ministarstva  kojom se i ove godine produžuje zabrana pristupa plaži Navajo na Zakintosu - i sa mora, i sa kopna.

Kako se navodi u odluci, zabrane koje su bile na snazi prošle godine nastaviće se i u novoj letnjoj sezoni zbog rizika od odrona, koji bi, kako navode grčki stručnjaci, mogao da pokrene i zemljotres jačine 3,5 Rihtera.

Konkretno, kretanje po samoj plaži nije dozvoljeno, kao ni usidravanje brodova u zalivu. Zabranjeno je i plivanje u samom zalivu, tačnije u morskom području unutar zamišljene linije koja spaja dva zaliva.

Što se tiče "platoa" iznad plaže, pristup posetiocima je takođe zabranjen u krugu od 10 metara od ivice padine.

unsplash

 

Reč je o plaži veoma strmog nagiba, oko 110 metara, zbog čega se sa padine, s vremena na vreme, odvaljuju kamenite mase.

Odluka je na snazi do 31. oktobra 2024. nakon čega će se razmatrati dalje mere.

Podseća se da je 13. septembra 2018. godine u odronu na plaži Navajo povređeno sedam osoba, od čega su tri prebačene u lokalnu bolnicu.

Odvajanje stena odvijalo se u tri etape. Najpre se začula buka i otpao je mali komad stene što je, srećom, poslužilo kao upozorenje da se određeni broj posetilaca udalji od stena. Potom je pao veći deo stene i usledilo je veliko klizište. Čamci su se prevrtali zbog vrloga koji se stvorio, a u tom trenutku na plaži je bilo na stotine turista sa malom decom.

 

Komentari (0)

Putovanja