Novosti

Novo poskupljenje u Grčkoj: Koliko ćemo od danas plaćati kafu u kafićima i na plaži?

Komentari

Autor: ERT, Lifo / T.T.

01/07/2024

-

14:51

Novo poskupljenje u Grčkoj: Koliko ćemo od danas plaćati kafu u kafićima i na plaži?
Novo poskupljenje u Grčkoj: Koliko ćemo od danas plaćati kafu u kafićima i na plaži? - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Kafa i bezalkoholna pića u grčkim kafićima i tavernama od danas će biti skuplja jer se stopa PDV-a za serviranje na licu mesta vraća na 24 odsto. Porez je fiksiran na 13 odsto samo ako se radi o kafi/bezalkoholnom piću za poneti ili dostavu.

Očekuje se da će poskupljenja, a u kombinaciji sa povećanjem cena sirovina, dostići čak 15 odsto vrednosti kafe koja se služi u kafićima.

Međunarodna cena kafe poslednjih meseci je u porastu. Brojke pokazuju da su cene na tržištu u sorti kafe Robusta dostigle najviše nivoe u poslednjih 45 godina i da su od januara 2024. do maja porasle za 50 odsto povlačeći sa sobom i cenu kafe Arabica, prenosi grčki javni servis ERT.

Predstavnici ugostiteljskog sektora ukazuju na rizik ovakve odluke i traže od vlade da ne primenjuje dva različita PDV-a za kafu.

Prema procenama, sa novim poskupljenjem kafe od 15 odsto, fredo espreso u kafiću će koštati od 4 do 4,10 evra u odnosu na 3,5 koliko je bio do juče, dok će cena fredo kapućina porasti na 4,5 do 4,6 evra u odnosu na četiri. Takođe, domaća kafa koja je do juče koštala 2,5 evra, sada će koštati najmanje 2,8 evra.

S obzirom na primenu novog režima PDV-a za kafu, grčka Poreska uprava (AADE) je izdala cirkular sa pojašnjenjima kako bi se izbegao novi poremećaj na tržištu:

- Od 1. jula 2024. na potrošnju (serviranje) svih vrsta kafa, kakaa, čaja i drugih bezalkoholnih pića na licu mesta primenjuje se standardna stopa PDV-a od 24 odsto, dakle isto kao i na sva alkoholna pića.

- Od 1. jula 2024. godine, snižena stopa PDV-a od 13 odsto nastaviće da se primenjuje na isporuku bezalkoholnih pića, sokova i pića u "pakovanju" (za poneti i dostava), uključujući kafu, kakao, čaj i druga pića jer predstavljaju robu za dostavu, kao i kada isporuka istih od strane ugostiteljskih preduzeća svojim klijentima nije deo opšteg pružanja ugostiteljskih usluga na licu mesta.

Komentari (0)

Putovanja